in

Erasmus+ dan u TUŠ-u A. Štifanića Poreč “I love my school” posvećen inkluziji

Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč

U Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč ove su godine imali poseban povod za slavljenje Erasmus dana 14. listopada. Nakon devet uspješno provedenih projekata, odlazaka na mobilnosti i prezentacija učenici zajedno s profesorima prisjećaju se projektnog rada i zaključuju da smo naučili puno. Nije to bio samo timski rad, stjecanje samostalnosti, preuzimanje inicijative i odgovornosti. Projekti su promijenili njihov pogled na učenje i školu. Njihova je školska realnost oživljena i obogaćena poznanstvima i prijateljstvima iz cijele Europe. Sudjelovali su na nastavi u zemljama projektnih partnera, govorili engleski, njemački i talijanski, doživljavali nepoznate situacije, učili od drugih, stekli nova prijateljstva i poznanstva.

Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč projekt erasmus turistika škola
Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč

Kako je tema ovogodišnjeg Erasmus dana inkluzija, za ovogodišnji su događaj odlučili intervjuirati učenicu 3. razreda škole smjera hotelijersko-turističkog tehničara Maju Ladenlajter, koja je za sebe rekla da ide u školu u najljepšem gradu na svijetu. Maja je djevojka puna života koja bi, kad bi mogla, najradije dane provodila u kuhinji. Međutim, to nije moguće. Naime, Maja je u invalidskim kolicima i komunicira putem svoje asistentice u nastavi Jasmine Alihodžić Janko. One su sjajna ekipa, a učeći zajedno postale su i prijateljice, iako Maja kaže da je asistentica ponekad i gnjavi kad uporno traži od nje da obavi neki zadatak.

U svojoj pisanoj zadaći Maja je posredno, putem svoje asistentice, poručila sljedeće:

„Želim vam reći da, ma koliko mi se često ujutro ne da ustati iz kreveta, uvijek s osmijehom dolazim u školu.

Tamo su moji prijatelji, moji profesori i, uz sve poteškoće koje imam, ipak mi je najljepši dio dana kada sam s njima u razredu. Tu zajedno učimo, smijemo se, a ponekad i tugujemo, ali nema ljepšeg osjećaja nego kad me ujutro dočekaju moji prijatelji iz razreda s: “Dobro jutro, Maja!“

Učenici su provodeći intervju s Majom saznali više o njezinom slobodnom vremenu, omiljenim filmovima i glazbi koju sluša, školskim predmetima koje voli, što je ljuti i veseli, kako uči i što radi u slobodno vrijeme. Pitanja su postavljali na engleskom jeziku, a Maja je odgovarala putem asistentice, također na engleskom jeziku. Pitanja i odgovore su objavili na web tool Padletu, koji možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://padlet.com/stelastojnic/ozb3d29b1z0tinv0

Današnji je dan sve sudionike ispunio velikim zadovoljstvom, obogatio novim iskustvima i pokazao da je škola mjesto u kojem se uči, sudjeluje i razvija zajednički, poručila je Tatjana Gulić Pisarević, ravnateljica TUŠ-a Antona Štifanića sa školskim Erasmus+ timom.

bina istra donacija pulskoj bolnici

Bina Istra s partnerima donirala Općoj bolnici Pula 400.000 kuna vrijednu opremu

policija granica granična mup ilustracija

Pokušao pregaziti bujskog policajca – Uhvaćeni kako voze migrante