in

FUNTANA: DAVOR DUJOVIĆ svoj je izum patentirao i uskoro kreće u serijsku proizvodnju – Na Obrtničkom sajmu Istre predstavit će još jednu inovaciju

Foto Tanja Kocijančić

Kad nekome u Funtani treba nešto popraviti, uvijek je tu Davor Dujović. Tako su Dujovića, elektrotehničara po struci, predstavili ljetos krajem kolovoza na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kada je dobio Nagradu općine Funtana – Sv. Bernardo za svoj izum pametnog distribucijskog panela za mala plovila kojemu je na 16. izložbi inovacija ARCA u Zagrebu dodijeljena brončana medalja.

Dujović je svoj izum i patentirao, a uskoro kreće i njegova serijska proizvodnja i distribucija. Također, bio je i na brojnim sajmovima za inovatore, gdje će ponovno sudjelovati, jer priprema još jedan koristan izum.

Njegov izum za koji je osvojio spomenute nagrade, ali i novosti koje je osmislio, bili su motiv da popričamo s njim.

O čemu se radi i kako si uopće došao na ideju da napraviš ovaj uređaj?

Često sam imao problem s praznim akumulatorom na barki. Tražio sam gdje kupiti neki uređaj koji bi zaštitio akumulator od dubokog pražnjenja, ali nisam pronašao na tržištu ništa što bi mi odgovaralo. Stoga sam odlučio svoje znanje i vještine iskoristiti i napraviti sam uređaj.Prvo je to bio jednostavni sklop, ali kako sam napredovao u izradi i testiranju, ideje su se nizale i nastao je sadašnji pametni distribucijski panel s funkcijom zaštite akumulatora.

Kada si dobio patent i tko te potaknuo da zaštitiš svoj izum?

Prototip uređaja izložen je 2017. godine na sajmu ribarske opreme CroFish u Poreču, gdje je na moje veliko iznenađenje interes ljudi bio jako velik. Između ostalog, jedan od posjetitelja je bio i Leo Pincan iz Udruge inovatora Istarske Županije koji me nagovorio da svoj uređaj i patentiram, što sam kasnije uz njegovu veliku pomoć i napravio. Kompletna dokumentacija za patent je predana prošle godine. Dokumentacija je potvrđena i patent kao takav biti će upisan 2020. godine. Također, lani sam sa svojim uređajem sudjelovao na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu gdje sam osvojio brončanu medalju, a nakon toga ove godine dobio sam i općinsku nagradu Sv. Bernardo.

Kome će sve uređaj služiti? Ima li zainteresiranih brodograditelja?
Uređaj je namijenjen prvenstveno za vlasnike malih barki i kao takav cilj mi je da uređaj bude financijski dostupan svima. Tako da će cijena uređaja po sistemu „uloženo-dobiveno“ sigurno biti jako prihvatljiva. Trenutno smo u završnoj fazi za početak serijske proizvodnje i očekujem da će prvi uređaji biti dostupni na tržištu u prvoj polovici 2020. godine.

Reci nam nešto ukratko o sebi, svojoj struci, obitelji…

Inače sam po struci elektrotehničar. Oženjen sam i imam sina od 11 godina. Radim u firmi Almar iz Funtane kao glavni serviser i projektant sustava navigacije i komunikacija za posebne namjene. Almar je tvrtka koja se bavi prodajom, ugradnjom i servisom profesionalnih navigacijskih i telekomunikacijskih uređaja. Uz dugogodišnju suradnju od 20 godina, koliko radim u Almaru, veliku podršku i pomoć u izradi svojih inovacija dobio sam i od vlasnika ove firme, te smo u suradnji odlučili skupa pokrenuti proizvodnju.

Spremaš li još koje izume? Na čemu sada radiš?

-U ovoj sam godini predao dokumentaciju za još jedan patent i odobrena mi je. Novi patent odnosi se na zaštitu CAN-bus mrežne komunikacije koja se upotrebljava već duže u vozilima, ali je odnedavno i u masovnoj upotrebi na brodovima. Uređaj će biti prvi put predstavljen na 22. Obrtničkom sajmu Istre u Puli od 3. do 6. listopada na štandu Udruge Istarskih Inovatora. Plan je naravno uređaj predstaviti i ove godine na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA i ponoviti barem prošlogodišnji rezultat, optimistično je zaključio Davor Dujović.

Porečke kuglačice deklasirale Splićanke

IRTA dogovorila partnerstvo s Visokom školom za komunikacijski menadžment Edward Bernays