in

„Guštima Lovreča“ i koncertom mladog porečkog orkestra počinje bogato Kulturno ljeto

Foto Općina Sveti Lovreč

Nakon uvertire u vidu proslave 140. obljetnice limene glazbe iz Svetog Lovreča prošlu subotu, došao je red da se dugo iščekivano Kulturno ljeto u Svetom Lovreču otvori i to već popularnom manifestacijom.  „Gušti Lovreča“ ulaze u svoju četvrtu godinu održavanja, a na toj se veseloj tržnici-sajmu s elementima igraonice i ove godine očekuju brojni lokalni izlagači tradicionalnih istarskih proizvoda: bit će tu tako vina, maslinovog ulja, pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira, meda, rakija i likera, voća, povrća, fritula… no svoje će mjesto na štandovima smještenim na drevnom, a impozantnom trgu Placu imati i rukotvorine, suveniri, umjetnine i sladoled.

Kao i uvijek, pazi se da na Guštima Lovreča budu zadovoljeni svi „gušti“, odnosno osjeti, pa će posjetitelje zabavljati svirači na suho, bendovi i limene glazbe. Ove godine „Gušte Lovreča“ otvaraju legendarni Kraljevi ulice, koji će svojim hitovima „Marijana, slatka mala Marijana“, „Romanca“, „Kao san“, „Pjesma za novčić“ i drugim starogradskim antologijskim i svima poznatim pjesmama stvoriti pravu domaću, prijateljsku atmosferu.

„Gušti Lovreča“ održavat će se, tako, u razdoblju od 27.06. do 29.08., svakog četvrtka na trgu Placa, s početkom u 19 sati.

A dva dana kasnije, u subotu, 29.06.2024. trg Placa će još jednom biti poprište zanimljivog kulturnog – dualnog – događanja. Najprije će svoj koncert održati mladi porečki filharmonijski orkestar imena PorFil, koji će tako ujedno otvoriti novi festival u Svetom Lovreču – San ljetnih noći. Orkestar će, počevši od 19:30, publici pružiti presjek najpoznatijih melodija filmske glazbe, a sve pod dirigentskom palicom, ujedno i umjetničkim voditeljem festivala, Petrom Matoševićem.

A samo sat i pol vremena kasnije, odnosno u 21:00 sat, u galeriji „Placa“ očekuje se otvaranje izložbe vojvođanskog slikara i arhitekta Milana Stojkova. Izložba pod nazivom “Arhitekti Mediterana” daje značajan doprinos istarskoj kulturi jer uz odabir znamenitih osoba i za njih vezanih motiva i ambijenata, objašnjava povijesnu ili ovovremenu faktografsku i vizualnu povezanost ovog područja. Tehnika koju koristi jest ulje na platnu, a ne sumnjamo da će vas motivi mora, biljaka, valova, ptica i kuća – mediteranskih i istarskih kulturnih i prirodnih značajki, podsjetiti na razlog zašto Istru nazivamo pravim malim rajem.

Sva događanja besplatna su za sve.

Foto Janitors za Pixabay - Ilustracija pješački prijelaz auto

Istra: Lagao da je vozio auto kojim je prešao preko stopala pješakinje. Zapravo je prikrivao drugog

Foto DeguStazione Tar

TAR: Bistro DeguStazione u ljetnom ruhu – Music nights i istarske delicije