in

HELLOISTRA: Jeste li posjetili “uši” Istre? Izlet na Ušesa Istre iznad Sočerge ostavlja bez daha

Foto HelloIstria - Uši Istre na granici između Požana i Sočerge

Donosimo zanimljiv putopis s bloga HelloIstria, tj. toplu preporuku za izlet: Taman ste prošli granicu Hrvatske i Slovenije i evo ih. Ukazat će vam se iznad glave. Moćna i velika, izgledaju tako nedodirljivo. Pa opet, za planinare mali izletić, lagana šetnjica kako bi se uživalo u vidicima Istre i kraškom fenomenu koji se ne viđa često. Lokacija – Uši ili Ušesa Istre odmah nakon graničnog prijelaza Požane s hrvatske strane kraj Buzeta, odnosno Sočerge s druge strane granice. One visoke neobične stijene koje ste mogli primijetiti ako ste se vozili ovom cestom iz Buzeta za Sloveniju su upravo to – “uši” Istre.

“Čilanje” na Ušima Istre

Predivan i jedinstven kraški fenomen koji mami čak i kada ne planinarite. I zato jednu nedjelju treba posvetiti Ušesima Istre, posebno kada nije jako toplo jer ipak stijene zadržavaju toplinu pa je ljeti zasigurno prevruće. Dakle, sada je vrijeme, a možda vas dočekaju i predivne jesenske boje. Mi smo bile u rano proljeće kada se priroda tek počela buditi, a Uši Istre su nam poslužile kao pravo sunčalište s izvanserijskim pogledom na polja i seoceta Buzeštine. Marendati na tim stijenama s pogledom na dolinu i brežuljke preko puta je zbilja neprocjenjivo.

Moćno

Jednostavna staza

Staza je kratka i počinje kod crkve svetog Kvirina ili Kvirika nedaleko Sočerge. Vozite se možda nekih 500-tinjak metara od mjesta i na glavnoj ćete cesti vidjeti oštro skretanje za desno i znak za stazu i crkvu. Morate biti pažljivi jer smo mi fulale, ali nekad se znak dobro ne vidi s glavne ceste. Mala uska cesta kroz borovu šumu vodi direkt do crkve i groblja. Tu je parkiralište i start za mnoge staze, kako pješačke i planinarske, tako i biciklističke.

Crkva svetog Kvirina kraj Sočerge
Jednostavna grobljanska crkva i dobar orijentir
Ovdje je start za mnoge druge staze

Ovu crkvu lako ćete zapamtiti jer je na osami, a predstavlja grobljansku crkvu župe Sočerga. Okružena je zidom, a prostorom dominira zvonik visok 11 metara. Skromnu jednobrodnu crkvu spominje koparski biskup Paolo Naldini u 17. stoljeću u svom Crkvenom zemljopisu. Obnovljena je 1886., ali je 1940. smanjena. Tada je uklonjen tek dovršeni prezbiterij. Godine 1942. podignut je zid oko groblja. Inače, na ovom su mjestu arheolozi otkrili i utvrdu iz rimskog doba pa je želja da se na tom prostoru uredi i svojevrsni arheološki park.

Jutro iznad Istre i kontraliht

Od tu kreće naša šetnja po grebenu Velog Badina gdje se vrlo brzo otvaraju čarobni vidici pa stalno morate stajati i fotkati. Barem ja, pa sve traje puno duže. Ali uživam u trenutku i prirodi. Staza je uistinu jako lagana i do Ušesa Istre se uglavnom spušta. Za prijeći tih 5,5 kilometara staze trebat će vam okvirno oko 2,5 sata lagane šetnje, a  visinska razlika je 200 metara. Staza je odlično označena pa ćete teško zalutati.

Na što vas ova stijena podsjeća?

Vidikovac Orlovo gnezdo

Već nakon pola sata, a nismo se ni pošteno tog jutra napričale, evo nas na vidikovcu Orlovo gnezdo s upisnom kutijom iznad zaklona Velog Badina. Vau, koji ludi pogled. Naime, s vidikovca se otvara jedan od najljepših pogleda na Istru.  Ispod Orlovog gnezda, nalaze se i tri veća kamena skloništa, koja u visinu idu i do 17 metara, a pristup im je za vrijeme gniježđenja ptica zabranjen. Naime, ovo je područje poznato po gniježđenju ptica baš zbog svoje konfiguracije.

Upisna knjiga na Orlovom gnezdu
Ulazi se kao u mali bunker

Mnogi planinari kažu da je ovo jedan od najljepših dijelova Istre, gdje se vole zadržavati i uživati u pogledima i koje nije razvikano pa ne dolazi puno šetača. Priznajem, s ove se pozicije pružaju veličanstveni vidici prema Buzetu i vrhu Učke. Idemo dalje i čekamo iduću atrakciju, a to je interesantan prirodni most, koji izgleda kao da ga je netko isklesao. S njime počinje, odnosno završava stijena Velikog Badina, i jedini je prirodni most u Slovenskoj Istri. Dug je šest, a visok četiri metra. Debljina luka mu je 1,5 metar. Ispod kamenog mosta slobodno može stajati i najviši čovjek.

Cijeli putopis pročitajte ovdje na linku:

Spuštanje na Orlovo gnezdo

Foto di Alexa da Pixabay trgovina shopping

Ove će trgovine u Poreču, Taru, Vrsaru i Višnjanu raditi u nedjelju 3.12.

Foto Usluga Poreč

Uređuje se Gat A u Marini Poreč