in

Isprobali MTB stazu na St. Becich: POREČKI biciklisti ugostili austrijske profesionalce koje ni korona nije zaustavila

Foto Tanja Kocijančić

Bez obzira na koronu, profesionalni biciklisti iz Austrije, iz kluba KTM Factory Team, već godinama na zimu dolaze na pripreme u Poreč. Tako je bilo i posljednja dva tjedna, kada ih je u hotelu Diamant boravilo šezdesetak. No, ponovno se vraćaju za Uskrs, te nakon toga opet, jer planiraju sudjelovati na ovdašnjim proljetnim utrkama kojih će na području naše i susjedne Primorsko-goranske županije biti više.

Susreli smo ih u subotu prijepodne kada su krenuli u vožnju u zaleđu Poreča. Austrijskim biciklistima bili su domaćini članovi Biciklističkog kluba Poreč, koji su ih poveli na St. Becich kod Fuškulina, na tamošnju MTB stazu koju su ondje uredili.

Tu i brojne druge staze sredio je BK Poreč u zadnjih godinu dana. Osim za početnike i rekreativce s vremenom postale su odlično mjesto i za treninge profesionalnih ekipa. Konkretno, ova staza na St. Becich ima visinsku razliku od 70 metara i dugačka je četiri kilometara, pa je pogodna za zahtjevniju MTB vožnju.

Kako nam je rekao Matthias Grick, predstavnik ove ekipe tvornice KTM, jedne od najpoznatije na svijetu, dolaze iz okolice Salzburga. U Grazu imaju velik trening centar gdje okupljaju bicikliste iz cijele države, a u Poreč na pripreme redovito dolaze profesionalni timovi raznih uzrasta, i cestovni i MTB, te se pripremaju za natjecateljsku sezonu. Već dugo surađuju s Valamarom, pa se pripremaju sudjelovati i na nekoliko hrvatskih utrka koje suorganizira upravo ova porečka hotelijerska tvrtka, ali i Adria Bike.

Trude se dolaziti što češće, veli Grick, u veljači uvijek su to dva do tri tjedna. K tome, u Austriji je često loše vrijeme pa tijekom zime i proljeća dolaze svaki put kada kod kuće ne mogu trenirati. Naime, do Poreča im je tek pet sati vožnje.

BK Poreč kontaktirali su, jer je ovaj klub uredio brojne nove staze po cijeloj Poreštini. Željeli su vidjeti ovu MTB stazu na St. Becich kako bi je upoznali, odnosno kako bi poslije mogli sami dolaziti.

Na ovaj stazi, veli Sascha Wiese iz BK Poreč, svake godine u siječnju organiziraju utrku u sklopu zimske lige XC St. Becich. Ove godine zbog epidemioloških restrikcija nisu, ali vjeruju da dogodine hoće. Stoga su svoje austrijske goste pozvali da sudjeluju i na sljedećem izdanju ove utrke.

Tko voli pedalirati može pogledati na karte staza na St. Becich na idućem linku:

https://www.alltrails.com/widget/map/sun-31-jan-2021-12-20-8a50bae?u=m

Prije polaska kući dali su i intervju HTV-u
Prije odlaska na MTB stazu na St. Becich – Foto Tanja Kocijančić

DAJLA: Vozač uhićen zbog prometnih prekršaja

Pula će se od Balaševića oprostiti u Areni