in

Istarski festival pašte u Žminju – Svjetski rekord u izradi makaruna postavila istarska političarka

Festival istarske pašte u Žminju 2024.

Svjetski rekord postavila ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma Monika Udovičić iz Sv. Petra u Šumi.

Festival istarske pašte u Žminju 2024.
Festival istarske pašte u Žminju 2024. – Monika Udovičić

Jučer je bogatim programom završio Istarski festival pašte koji se u petak i subotu odvijao Zad kaštela u Žminju. Brojna publika iz cijele Istre i šire okupila se unatoč visokim temperaturama kako bi kušala razne vrste pašte i pogledala kako se prave tradicionalne vrste tjestenine. Najzanimljiviji trenutak bilo je obaranje lanjskog svjetskog rekorda u pripremi makaruna ili pljukanci u jednoj minuti. Lani je to bila Valentina Celić iz Kršana koja je kao prva svjetska prvakinja u brzinskoj izradi makaruna uspjela napraviti 38 komada u 60 sekundi. Ove ju je godine Monika Udovičić definitivno pretekla s čak 43 izvaljana makaruna u jednoj minuti. Bravo!

Festival istarske pašte u Žminju 2024.
Festival istarske pašte u Žminju 2024.

U programu nije manjkalo zabave za sve generacije uz radionice za djecu, oslikavanje lica, show cooking point, izložbu dječjih radova na temu pašte, radionicu izrade domaće istarske tjestenine, te koncerte koncert Frula benda u petak i Bambus benda u subotu.   Za ponudu pašte bio je zadužen restoran Francuz koji je već drugu godinu zaredom organizator gastronomskog dijela manifestacije. U ponudi je bila isključivo domaća tjestenina s raznim umacima. Uz razne kombinacije nudili su i pravo žminjsko jelo fuže sa šugom od kokoši. Festival je obilovao ponudom raznoraznih proizvoda na štandovima poput kobasica, pršuta, kolača, rakija i još mnogo toga iz cijele Istre i šire.

Festival su organizirali Općina i TZ Žminj uz podršku lokalnih ugostitelja i poduzetnika.

Festival istarske pašte u Žminju 2024.
Festival istarske pašte u Žminju 2024.

Foto Tanja Kocijančić

Ex tempore u Funtani okupio velik broj malih i velikih umjetnika. Donosimo imena najboljih po ocjeni žirija   

funtana koncert

Nemojte propustiti: U utorak koncert Đanija Maršana u Funtani