in

ISTRAMET: Na Jadranu izmjeren najveći val u povijesti – skoro 11 metara!

Jadran je u protekla 24 sata pogodila najjača oluja ove godine. Zabilježeni su rekordni udari juga koje je čak i na istarskom području dostizalo 150 km/h, a podigla se i razina mora.

Olujno jugo podiglo je i valovitost mora, a kod Dubrovnika je izmjeren rekordni val na Jadranu! Prema izvještaju Hrvatskog hidrografskog instituta 12.11. u 16 sati pokraj otočića Sv. Andrija maksimalna visina vala iznosila je čak 10,87 metara, piše Istramet.

Osim maksimalne visine vala, na postajama u Splitu i Pločama zabilježene su ekstremne razine mora. Mareografska postaja Split je u 4:02 h izmjerila razinu mora od 1.515 m iznad mareografske nule, odnosno 91.1 cm iznad srednje razine mora.

To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska postaja Ploče je u 3:29 h izmjerila razinu mora od 2.128 m iznad mareografske nule, odnosno 88.7 cm iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima. 

Mladi porečki glazbenici Vito Mendica i Vita Blažević uspješni na natjecanju u Portugalu

VRSAR: Ana Lukez i Ema Brizić okitile se medaljama u Varaždinu