in

Jure Grando – nova biciklistička staza na području Turističke zajednice središnje Istre

U Kringi, u Općini Tinjan danas je predstavljena nova biciklistička staza na području Turistička zajednice središnje Istre (TZSI) – staza Jure Grando (Istra bike broj 618).

Radi se o biciklističkoj kružnoj stazi, čiji je start u mjestu Kringa, dužine 27,7 km i 330 m ukupne visinske razlike. 

Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika svrstana je srednje teške staze, označene žutom bojom, a ona povezuje obronke Limske drage sa samim podnožjem doline, kroz koju prolazi sve do skretanja prema Baratu te križanju s ostalim biciklističkim stazama odakle vodi do mjesta Kanfanar“, ističe Sanja Kantaruti, direktorica TZSI.

Prvi dio staze vodi kroz uređenu makadamsku stazu (koja je ujedno i pješačka) te se nakon otprilike 600 metara dolazi do zahtjevnijeg spusta, koji vodi direktno u podnožje drage. Vožnju stazom potom se nastavlja po pretežito položenom terenu sa zemljanom podlogom i šumskim puteljcima, otprilike 7 kilometra sve do uspona koji širokim makadamskim putem u dužini od 4,3 km vodi do mjesta Barat.

U predjelu Barata staza prolazi šumskim i makadamskim putevima preko Rajkove Stancije na asfaltiranu lokalnu cestu Kringa – Radetići u dužini od 200 metara da bi ponovno skrenuli na makadamski put koji vodi prema selu Hrvatini.

U mjestu Hrvatini skreće se kratkim dijelom na lokalnu prometnicu Kringa – Sv. Lovreč, koju se napušta nakon 100 metara te se preko sela Gregorci i Pavletići šumskim i makadamskim putem kreće prema Jelovcima te Piškovoj Stanciji, zatim prema Vitasima i Pajcima gdje ulaskom na makadamski put slijedi lagani uspon, dužine oko 2,5 kilometra do povratka u Kringu.

Staza prolazi kroz krajolik tipičan za ovo područje Istre te da se velikom većinom trase vozi putevima pokrivenim vegetacijom što ju čini pogodnom i za vožnju u ljetnim mjesecima. Također, što se tiče povezivanja s ostalim postojećim biciklističkim stazama treba istaknuti da je ova staza koncipirana na način da povezuje staze općina Kanfanar (271,273), Sv. Lovreč (616) i Tinjan (615) te na taj način unutrašnjost s obalom, pošto se staze Sv. Lovreča i Kanfanara povezuju sa stazama Rovinja (201) i Vrsara (174)“, napomenula je Kantaruti.

Uređenje i obilježavanje nove biciklističke staze financirano je sredstvima TZ središnje Istre, uz sufinanciranje Općine Tinjan i UO za turizam Istarske županije. Naime TZSI je navedeni projekt kandidirala na javni poziv Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini, kojeg je UO za turizam IŽ raspisao u ožujku 2021. godine, a za isti joj je odobreno 11.000 kuna, odnosno gotovo 50% ukupne vrijednosti obilježavanja.

Staza Jure Grando

Kako je istaknula Nada Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije, radi se o projektu koji ima za cilj ojačati poziciju središnje Istre kao privlačne destinacije za aktivan odmor, biciklizam i uživanje u netaknutoj prirodi.

Dodatni sadržaji, poput biciklističkih staza, pridonose zadovoljstvu gosta, koji u outdoor segmentu ima zadovoljene osnovne i dodatne uvjete. Prema njenim riječima, navedeni projekt pridonosi turističkoj ponudi Općine Tinjan i same središnje Istre, a time i višoj razini konkurentnosti i prepoznatljivosti destinacije na nacionalnom, ali i turističkom tržištu zemalja u okruženju. Dodatni outdoor sadržaj obogatit će turističku ponudu na turistički manje razvijenom području, poput onoga TZSI, a što i jest cilj javnog poziva u klopu kojega je sufinancirano obilježavanje ove biciklističke staze“, navela je Prodan Mraković te dodala kako je u tijeku i izrada studije o razvoju cikloturizma Istarske županije, čiji je cilj ponuditi model upravljanja kvalitetom u destinaciji.

Studija se bavi pitanjem kako dodatno unaprijediti te kvalitetno i održivo razvijati cikloturizam u Istarskoj županiji“, zaključila je Prodan Mraković.

Izvor Odjel za turizam Istarske županije i TZSI

Google predstavio platformu Travel Insights with Google posvećen Hrvatskoj

Mladi Pazinjani i ove godine „marširali“ na Učku