in

Kako se obrtnici nose s pandemijom – Porečka frizerka VALENCIA KLARIĆ: Promet je manji ali sretni smo što možemo raditi

Valencia Klarić - Foto Tanja Kocijančić

Poslovanje u doba pandemije mnogim je djelatnostima otežamo. Na području Poreštine ima oko 1.500 obrtnika. Razgovaramo s onim najmanjima, kako preživljavaju i na koji način uspijevaju zadržati radnike. Ovaj put to je Valencia Klarić, Tarčanka i vlasnica frizerskog salona u Poreču. Evo što nam je ispričala.

Valencia Klarić – Foto Tanja Kocijančić
 1. Kako se u vašem poslu osjetio utjecaj koronakrize?

Moram naglasiti kako je većina uslužnih djelatnosti izrazito pogođena krizom izazvanom pojavom koronavirusa. Najteže je bilo zatvoriti radnje 15. ožujka prošle godine, strepiti za budućnost i bojati se neizvjesnosti.

 1. Jeste li osjetili manjak posla i kako ste to prebrodili?

Da, manjak posla se osjetio, ali bila sam sretna što nisam morala davati otkaz radnicima. Bilo je taman posla da pokrijem sve obaveze u poslovanju. Naravno, zarade nije bilo.

 1. Budući da sada radite (Stožer vas nije zatvorio), kakvo je sada poslovanje?

Sretna sam zbog mogućnosti nastavka rada i poslovanja, ali pad prometa se osjetio. Neke druge djelatnosti su osjetile puno veći pad od nas frizera.

 1. Tko vam je pomogao prošle godine, jeste li koristili poticaje za radnike?

Država je svakako pomogla mjerama pomoći za radnike. Isto tako moram istaknuti da nam je vlasnik poslovnog prostora – Dom obrtnika – izašao u susret smanjenjem zakupnine, a Udruženje obrtnika Poreč nas je redovito informiralo o svim mjerama pomoći i pojašnjavalo detalje oko ograničenja Stožera civilne zaštite.

 1. Kako komentirate stanje u obrtništvu na području Poreštine? Kojim djelatnostima je bilo najteže u posljednjih 10 mjeseci?

U odnosu na stanje u cijeloj državi, zahvaljujući turizmu, odrađena je solidna sezona. Čini mi se da su obrtnici opstali i nadam se da uskoro vidimo svjetlo na kraju tunela. Ugostiteljima je ipak najteže.

 1. Kako vam pomaže udruženje obrtnika? Kakva je suradnja s njima?

Udruženje obrtnika Poreč redovito nas informira o novostima iz struke putem mailova i poruka. Njihova su vrata uvijek otvorena za bilo kakve informacije iz obrtništva, pa ovim putem molim obrtnike da se više uključe u aktivnosti udruženja. Prvo što bi svakako morali učiniti jest dostaviti kontakt mailove svom matičnom udruženju kako bi mogli biti uvijek informirani o novostima iz propisa, popustima i slično.

 1. Što organiziraju na vaš zahtjev?

Iz svog osobnog iskustva mogu reći da su uvijek prihvaćali ideje i mišljenja mene i drugih frizerki oko organizacije seminara s demonstracijama iz struke, a pomogli su nam i kod organizacije stručnih izleta u Milano, Pariz, Zagreb, Munchen…

 1. Što sve dobivate od Udruženja kao potporne organizacije obrtnika?

Osim navedenog, postoji mogućnost dobivanja različitih popusta na usluge HEP-a, INA-e, Croduxa, Optime telekom i drugih. Imamo i mogućnost besplatnih pravnih savjeta i drugih savjeta iz propisa, financija i računovodstva. Isto tako putem Udruženja upućujemo stavove o zakonima koji se tiču naše struke, a Udruženje nam organizira i polaganje potrebnih ispita (primjerice higijenski minimum).

 1. Malo podataka o vama. Odakle ste, koliko godina imate frizerski salon, zašto ste odabrali ovo zanimanje?

Dolazim iz Tara, majka sam dvoje djece. U struci radim već 20 godina, a vlasnica sam obrta Valencia 11 godina. Obrt mi posluje u Obrtničkom domu u Poreču, a uz mene u njemu radi dvoje djelatnika. Oduvijek sam htjela biti frizerka, već od malih nogu maštala sam o tome. Veselim se svakom novom radnom danu jer to ne smatram poslom već ljubavlju.

 1.  Jeste li zadovoljni što ste baš obrtnica?

Da, obrt je jednostavniji način poslovanja, te držim da svi koji se žele okušati u samostalnom poslu, obrt predstavlja lak način za početak samostalnog rada.

 1.  Kakva je konkurencija u vašem poslu s obzirom da na području Poreča i okolici ima puno frizerskih salona?

Ja ne smatram moje kolegice konkurencijom. Ako svatko radi svoj posao na najbolji mogući način, stvara svoj krug klijenata. Poreč i okolica imaju mnogo mogućnosti zahvaljujući turizmu i boljem standardu, pa ne vidim zle krvi u očima mojih kolegica.

 1.  Dolaze li vam i turisti, ili se više oslanjate na domaće klijente?

S obzirom na lokaciju mog salona, više radim s domaćim ljudima. Turisti više posjećuju salone u sklopu turističkih naselja, hotela ili kolegice koje se nalaze bliže centru grada.

Valencia Klarić – Foto Tanja Kocijančić
Valencia Klarić – Foto Tanja Kocijančić

Teretane i terase mogle bi se otvoriti 1. veljače – ovo su uvjeti

Općina Marčana poduzetnicima dodijelila potpore