in

Kaštelir: MIRKO RINALDIS i LUCIANO BEG pokrenuli revitalizaciju časopisa BESIDA nakon skoro 40 godina

Mirko Rinaldis i Luciano Beg s prvom revitaliziranom Besidom

Na dan Općine Kaštelir-Labinci, 28. travnja, žitelji su dobili na poklon časopis Naša Besida. Časopis je to koji je zadnji put izdan prije 36 godina, a nakon toliko vremena poticaj da se ponovno tiska dali su entuzijasti na čelu s Lucianom Begom i Mirkom Rinaldisom. Pronašli su stare brojeve Beside i potaknuli grupu volontera da se organiziraju, što su uspješno i učinili. Naša Besida uspjela je u manje od dva mjeseca od ideje doći do žitelja ove općine. Budući da sam imala tu čast biti pozvana kao glavna urednica ovog prvog broja, u nastavku donosim intervju s Lucianom i Mirkom, koji su prvi inicirali da Besida ponovno ugleda svjetlo dana.

Luciano Beg i Mirko Rinaldis s Besidom

Kako ste došli na inicijativu revitalizacije Beside nakon skoro 40 godina?

Sve je bilo spontano, možda radi pandemije, izolacije, nemogućnosti nekih većih druženja i okupljanja… Kako se i inače sastajemo kao članovi upravnog vijeća rukometnog kluba, razgovarajući o nemogućnosti igranja i treniranja djece iz kluba te cjelokupnom situacijom jednostavno smo se sjetili nekadašnjih novina „Beside Kaštelira“ koja je na neki način okupljala žitelje našeg mjesta i rekli sami sebi -zašto ne bi revitalizirali taj projekt? Možda su na neki način zaslužni i geni jer su nam roditelji bili učitelji u našoj školi.

Na koji ste način okupili suradnike? Je li bilo teško naći tko će raditi i pisati, s obzirom da se radi o volonterskom projektu?

Najprije smo našli nekoliko starih brojeva Beside i prolistali ih. Ushićenje je već bilo veliko, u nekim smo brojevima našli datume rođenja naših sadašnjih prijatelja i poznanika. Čitajući članke prisjećali smo se kako je nekada bilo… Sastavili smo si popis tema po uzoru na stare brojeve i pkušali pokriti sve teme društvenog života naše općine, da čitateljima novine budu zanimljive. Nismo željeli politiku u novinama ili da one izgledaju kao neki lokalni „pohvalnici“. Suradnici su odmah prihvatili našu ideju, u razgovoru s Danielom Petrovićem koji se odmah oduševio idejom privukli smo i njegovog bratića Đulijana Petrovića koji nam je od samog početka bezuvjetno pomagao.

Naravno, red je bio i da naše ideje „amenuje“ i prvi čovjek naše općine, Enio Jugovac. Enio se nije htio eksponirati. Jedva smo od njega izvukli nekoliko izjava. Ali, ipak po nama red je bio spomenuti čovjeka koji je „dao pola života“ za tu općinu i realizirane projekte koji ostaju iza njega kao izazovi drugim generacijama.

Imali smo teme i želju, ali nitko od nas nije znao kako napisati članke, a kamoli da oni budi još i zanimljivi. Tu nastupate Vi koja ste nas okupila, poorganizirala, objasnila glavne značajke članaka, lektorirala, ispravljala…

U biti, svih koje smo kontaktirali i zamolili da nam napišu par riječi s oduševljenjem su prihvatili taj posao. Nikome nije bilo teško odvojiti svoje vrijeme za Našu Besidu.

Na koji ste se način organizirali, koliko je vremena trebalo za osmišljavanje tema i pisanje tekstova?

Organizirali smo se vrlo brzo, svaki je od nas prihvatio dio organizacije, zvati ljude i pisati članke. Teme koje smo na samom početku definirali malo smo „pročešljali„ i posložili po uzoru na slične novine.

Odabir imena također brzo je obavljen. Kako su se stare novine zvale Besida Kaštelira nismo htjeli zakinuti žitelje naselja Labinci ili Rogovići. Oni su ravnopravni dijelovi naše općine, pa je odluka, nakon nekoliko ideja, pala na ime Naša Besida. Cijeli smo projekt realizirali u manje od dva mjeseca.

Časopis je tiskan donacijama – jesu li se kaštelirski poduzetnici rado odazvali?

Prvi nam je cilj i jedina opcija bila da novine budu besplatne i bili smo više od sto posto uvjereni da se novine mogu financirati donacijama poduzetnika. Nekoliko telefonskih poziva i svi su odmah prihvatili ideju donacije ili sponzorstva. Na kraju, nakon izlaska prvog broja, nazvalo nas je više poduzetnika koje nismo kontaktirali za donacije kako ih ne bi zaboravili sljedeći put kad bude potrebno financirati taj ili sličan projekt. Mala smo općina, ali i poduzetnici i privatne osobe uvijek su spremni podržati projekte bitne za društveni razvoj, od sportskih klubova, raznih udruga ili društava.

Podijelili ste ga taman na Dan općine? Kakve su reakcije sumještana? Kritike, pohvale…?

Tu bi pohvalili novoosnovanu udrugu „Mladi za sve“ i njenu predsjednicu Saru Diklić, ne umanjujući ulogu ostalih članova. Udruga, iako u samim povojima, odmah je prihvatila ulogu sudionika u projektu i pomagača. Da nije bilo njih i njihovih volontera, dijelili bi novine danima. Jedan od prvih ciljeva bio je da Naša Besida bude podijeljena na Dan oslobođenja Kaštelira što je ujedno i Dan općine. Možda simbolično, ali ipak nama jako bitno da se baš na taj dan našim sumještanima podijele novine i tako ga bar malo obilježimo. Naime, zbog korone nije moguće organizirati okupljanja ni slavlja. Po nama je takve dane vrlo bitno obilježavati i promicati među mladima.

Žitelji općine su odlično prihvatili novine, oni stariji su ih se odmah prisjetili i iznenađujuće – stare brojeve većina njih ima sačuvane. Mlađa populacija ih je sa zanimanjem uzela u ruke i čitala. Na kraju novine se tiču svih nas. Pohvala je bilo puno, a kritike nisu doprle do nas, možda bi ljudi i kritizirali ali se srame…

Jeste li i vi kao učenici škole prije toliko desetljeća pisali za Besidu ili netko iz vaših obitelji?

Pisali su učenici koji su u školi obično bili u literarnoj sekciji i s nestrpljenjem čekali objavu ondašnje Beside, mi konkretno ne. Naši su roditelji pisali za te novine, pa je možda to bila naša poveznica. Vjerujem da bi oni danas bili sretni i ponosni našim radom.

Za kraj volio bih pohvaliti i zahvaliti se svima koji su sudjelovali na našem projektu, od Sandre koja je sastavljala zabavni kutak i recepte, Valentine koja je cijele novine grafički oblikovala, snimala, fotografirala, tražila najpovoljnije tiskare, Vas koji ste sve to i uredili, do svih ostalih prijatelja i poznanika koji su pisali članke i tekstove. Naša je namjera izdavati Našu Besidu dva put godišnje i u tome potpuno uključiti udrugu „Mladi za sve“ kako bi se novine razvijale u smjeru uključivanja svih žitelja. Ideja ima na pretek, nećemo ih odmah objavljivati, neka ostane iznenađenje za iduće brojeve.

Cijelu Besidu možete prolistati na linku https://online.flippingbook.com/view/94949173/?fbclid=IwAR2zdQTYmQOtMMDCod0aM10cp7qiBkaCvARgmSa9ouR3uP3UPtTtTQ2PE8c

KAŠTELIR: Mladi za sve obilježili Svjetski dan ptica selica postavljanjem kućica za ptice

Istra u utorak – I dalje više izliječenih nego novozaraženih, preminula 61-godišnja osoba