in

KAŠTELIR: Mladi za sve obilježili Svjetski dan ptica selica postavljanjem kućica za ptice

Druženje za najmanje na Vrbanovici - Foto Mladi za sve
Kaštelirska udruga Mladi za sve obilježila je u nedjelju Svjetski dan ptica selica kako bi se potaknula svijest građana o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Sredinom prošlog mjeseca najprije su predali djeci kaštelirskog vrtića i jaslica kućice za ptice te materijal potreban za njihovo ukrašavanje kao i dodatan materijal koji im je potreban u svakodnevnim aktivnostima. Svako dijete u vrtiću i jaslicama dobilo je po jednu kućicu za ptice koje su za vrijeme boravka u vrtiću i jaslicama ukrasili te odnijeli sebi doma za uspomenu. Svaka vrtićka grupa te djeca u jaslicama dobili su po dvije velike kućice za ptice koje su ukrasili i zatim ih predali udruzi Mladi za sve. Pa su ih tako u nedjelju svi zajedno postavili na Vrbanovici.
Potaknuti mišljenjem kako je uistinu bitno brinuti o pticama selicama koje godišnje dva puta prelete više tisuća kilometara, osnivači Udruge Mladi za sve u subotu su k tome organizirali i besplatan posjet Papago Parku u Červaru zahvaljujući dragim sponzorima iz Općine Kaštelir – Labinci. 
Djeca su došla u Papago Park u pratnji roditelja te su pod vodstvom djelatnika i članova udruge Mladi za sve razgledali dom više od 200 ptica, pripadnica 30 različitih vrsta koje su u Červar došle iz cijelog svijeta. 
Djeca su uživala u otkrivanju novih informacija odakle ptice dolaze, koliko dugo žive, koliko su velike i koliko ptića godišnje mogu odgojiti. Ono što ih je najviše oduševilo je ptičji pjev i šarena pera. Kao posebno iznenađenje djelatnika Papago Parka bilo je slikanje s velikom papigom koja je ponosno pozirala na ruci svakog djeteta, ali i roditelja te osnivača udruge. 
 
Po završetku razgleda Papago Parka, djeca su se s roditeljima i osnivačima udruge uputila na Vrbanovicu kako bi zajedno postavili prethodno ukrašene kućice na stabla.  Kućice su pažljivo postavljene na stabla kako se sama stabla ne bi oštetila. 
Kako bi djeci dan bio upotpunjen osnivači udruge su uz pomoć sponzora osigurali grickalice, slatkiše i sokiće te uz nekoliko dječjih pjesama i sportskih aktivnosti obilježili u najljepšem tonu svjetski da ptica selica. 
Ovim se putem osnivači Udruge Mladi za sve žele zahvaliti svim volonterima i sponzorima na odvojenom vremenu i donacijama te se veselimo budućim zajedničkim aktivnostima i realiziranim projektima.
 

POREČ: Finida nastupila na prvenstvu Hrvatske

Kaštelir: MIRKO RINALDIS i LUCIANO BEG pokrenuli revitalizaciju časopisa BESIDA nakon skoro 40 godina