in

KAŠTELIR: SARA DIKLIĆ, predsjednica udruge Mladi za sve – Želimo oživjeti mjesto i da mladi budu aktivniji u zajednici

Sara Diklić - Foto privatni arhiv

Ovih dana bit će točno godina dana a je u Općini Kaštelir-Labinci osnovana udruga Mladi za sve i to sa željom da se u mjestu nešto pokrene I napravi. Udruga je odmah odlično startala i organizirala niz akcija – obilježili su međunarodni dan ptica selica u svibnju u što su uključili djecu iz vrtića i jaslica, organizirali su pješačenje pod nazivom “Ala šu” u kojem se na Vrbanovici okupilo više od stotinu sudionika, uz pomoć entuzijasta ponovno pokrenuli izdavanje općinskog glasila Naša besida, zatim su na međunarodni dan starijih osoba u listopadu razveselili najstarije žitelje poklonima… Na čelu udruge je mlada ekonomistica, 28-godišnja Sara Diklić koja je s članovima odmah zasukala rukave i krenula u akciju. Potaknuli su mještane i lokalne tvrtke da se uključe i sponzoriraju sve ove akcije. A pomagača i volontera, naravno uz podršku općine, nije manjkalo. Puno planova imaju i za ovu godinu.

udruga mladi za sve kaštelir darovi za najstarije stanovnike
Darovi za najstarije mještane – Foto Udruga Mladi za sve

Budući da se ovaj tjedan obilježavao i Dan žena, i to je bio povod da bolje upoznamo i predstatvimo Saru Diklić.

-Po zanimanju sam stručna specijalistica poduzetništva I zaposlena u knjigovostvenom servisu. Volonterskim radom bavim se od srednjoškolskih dana, kada sam volontirala za Udrugu Feniks iz Zagreba u projektu izrađivanja i prezentiranja autohtonih Istarskih proizvoda. Kasnije sam godinama volontirala u udruzi Kaštelirske Kreke u projektu Kuće Djeda Mraza.

Zamisao o udruzi mladih postoji već nekoliko godina, a lani je ideja konačno realizirana. Želja nam je bila da se nešto pokrene i događa u našem mjestu i da mlađe osobe  aktivnije sudjeluju u javnom životu, kaže nam Sara.

Udruga trenutno broji dvadesetak članova.

Druženje za najmanje na Vrbanovici – Foto Mladi za sve

-Prvi projekt bio je obilježavanje međunarodnog dana ptica selica prilikom kojeg smo spremili poklon pakete za vrtić i jaslice. Osigurali smo djeci besplatan posjet Papago Parku u Červaru,  nakon čega smo postavljali kućice na Vrbanovici.

Osbno sam sudjelovala na Akademiji aktivni(h) u zajednici u organizaciji Zaklade Istre iz Pule. Trodnevna edukacija u Medulinu doprinjela je razvijanju dobrih ideja i upijanju informacija. Sudjelovali smo u ponovnom izdavanju lokalnog časopisa Naša beside, za koju smo od nedavno i izdavači. Nakon izdavanja, zajedno s ostalima koji rade na tom projektu podjelili smo 500 primjeraka časopisa kućanstvima diljem općine, ispričala nam je Sara.

Već smo spomenuli na početku pješačenje znakovitog naziva Ala šu. Drugim riječima – ala šu, movimo se!

-U rujnu smo organizirali pješačenje od oko 10 kilometara, čiji je start i cilj bio na Vrbanovici, a svim sudionicima osigurali smo topli obrok (fažo), krofnu, voće i napitke. Odaziv je bio iznad očekivanja i jako smo ponosni na taj projekt. Obilježili smo i dan starijih osoba, kada smo spremili poklon pakete za 10 najstarijih mještana naše općine, koje smo im osobno i uručili prilikom obilježavanja tog dana.

Zajedno s Općinom Kaštelir Labinci proveli smo program Ususret Božiću kojem smo ispunili prosinac. Članovi udruge postavili su i ukrasili adventski vijenac na placu. Svaku adventsku nedjelju nakon svete mise palila se advenstka svijeća, nakon čega je bilo kratko druženje uz fritule, čaj i vino. Za kraj događanja u prosincu održan je koncet uz Act Positive Duo (Gordan Gregurović) u parku iza crkve, kaže nam čelnica udruge.

Na samom početku ove godine planirani projekti nisu se mogli realizirati zbog strožih epidemioloških mjera, no kako se situacija poboljšava nadaju se da im to više neće stvarati problem.

Pješačenje Ala šu

-U planu je prigodno obilježiti Uskrs, planiramo svakako održati pješačenje u rujnu, te ispuniti prosinac raznim događanjima. Ideje se javljaju putem, prilikom druženja, nadamo se da će nam situacija to i omogućiti. Zadovoljna sam, jer se u malom mjestu poput Kaštelira nešto pomaknulo, ali uvijek može bolje.

Voljela bih da nam je još mladih pridruži, pa ukoliko netko želi i ovim putem želim naglasiti da su svi dobrodošli. Koristim priliku i da se zahvalim svim volonterima i donatorima bez kojih naše projekte ne bi bilo moguće realizirati, zaključila je Sara Diklić.

Adventski vijenac u Kašteliru ispleli članovi udruge Mladi za sve
Adventski vijenac u Kašteliru ispleli članovi udruge Mladi za sve

Provaljeno u dvije vikendice

ravnatelj bronić

Poreč: SŠ Mate Balote domaćin županijskog natjecanja iz fizike