in

KORLEVIĆ poručio mladima da budu drugačiji: Pojam ljepote je Snjeguljica, a ne Karbončica

Foto Tanja Kocijančić

„Svijet ostaje na mladima, neka budu odvažni, drugačiji i neka u sebi probude strast za otkrivanjem svijeta“ – poručio je danas Korado Korlević

Foto Usluga Poreč - Korado Korlević na Trgu slobode povodom Svjetskog dana zaštite okoliša
Foto Usluga Poreč – Korado Korlević na Trgu slobode povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

U petak, 3. lipnja, na Trgu Slobode u Poreču pod pokroviteljstvom Usluge Poreč održan je javni razgovor s učiteljem, astronomom i znanstvenikom Koradom Korlevićem na temu zaštite okoliša. Najavljeni događaj zainteresirao je svih pa su tako razgovoru  prisustvovali u velikom broju građani ali  i učenici srednjih i osnovnih škola i to OŠ Poreč, OŠ Finida, Talijanske osnovne škole Bernardo Parentin, Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića i Srednja škole Mate Balota.

Luka Maleš, Korado Korlević i Loris Peršurić - Foto Tanja Kocijančić
Luka Maleš, Korado Korlević i Loris Peršurić – Foto Tanja Kocijančić

Tečno, slikovito i srčano Korlević je publiku uz pomoć Jelene Vitasović vodio iz teme u temu, upozoravajući na posljedice nemara i nepažnje. Svjetlosno zagađenje, ekologija, globalno zatopljenje bile su samo  neke od osnovnih tema gdje je Korado kroz zanimljive primjedbe i primjere usmjeravao pažnju slušatelja i otvarao neka nova područja promišljanja. Kako i što jesti, kako i zašto se štititi od sunca koje je izrazito opasno, te razmišlja li Istra o svojoj budućnosti zbog podizanja mora, zatim što treba pohvaliti i što su dobri primjeri samo su dijelovi današnjeg zanimljivog razgovora.

Korado Korlević u Poreču - Foto Tanja Kocijančić
Korado Korlević u Poreču – Foto Tanja Kocijančić

Osim što je Usluga Poreč  na kvalitetan i zanimljiv način obilježila Svjetski dan zaštite okoliša zaključak današnjeg druženja bio je da svijet ostaje na mladim naraštajima  a Korado ih je pozvao da budu odvažni, drugačiji, zainteresirani i da probude u sebi strast za otkrivanjem svijeta ali i da nađu vrijeme kada će biti sami sa sobom i svojim razmišljanjima.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Foto Tanja Kocijančić korado korlević trg slobode poreč
Foto Tanja Kocijančić

Usluga Poreč  se organizacijom događaja pridružila  svima koji će u svijetu obilježiti Dan zaštite okoliša a sve  kako bi svojim građanima na zanimljiv i dostupan način pružila nove informacije i dodatno ih educirala .Građanima i posjetiteljima obratili su se gradonačelnik gospodin Loris Peršurić koji je istaknuo ulogu Grada Poreča u velikim i raznim ekološkim projektima koji su u tijeku i koji se planiraju dok je  Luka Maleš, direktor Usluge, zahvalio svima na njihovom interesu i dolasku najavljujući buduće akcije i želju da Usluga bude što više prisutna u gradu i kroz ovakva događanja.

policija

Na neispravno vozilo stavio tuđe registarske pločice

policija mup kombi

Privedeni maloljetnici koji se povezuju s napadom na maturante na pulskoj rivi