in

LANIŠĆE: Postavljanje informativnih ploča i najava 2. Festivala Encijan

U sklopu projekta Kaštelir – Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera do sada je glavni dio aktivnosti zapravo već realiziran. Aktivnosti koje su odrađene su na primjer, arheološka iskopavanja na lokaciji Rašporske gradine, raščišćavanje terena i puta za dolazak do te lokacije, a uskoro će biti postavljene i informativne ploče s najbitnijim podacima i informacijama o projektu i lokalitetu.

Naime, postavljanje informativnih ploča na području općine Lanišće, predstavljat će dodatnu turističku ponudu, na način da se posjetitelju pruže informacije o važnosti i prepoznatljivosti projekta, gradine Rašpor i biljke encijana, zaštitne biljke općine Lanišće. Informativne ploče bit će postavljene na više lokacija na području općine Lanišće.

No, aktivnosti se i nastavljaju. Tako će se uskoro održati 3-dnevna obuka za turističke vodiče i radionice na teme: Botanika i etnobotanika, Poticanje ruralnog poduzetništva i Socijalno poduzetništvo za održivi ruralni razvoj.

Edukacije i radionice za turističke vodiče planiraju se održati tijekom 2. edicije Festivala Encijan u lipnju ove godine, točnije od srijede do petka, na datume 9.-11. lipnja 2021. godine.

»Prvi europski projekt u Općini Lanišće dao nam je poticaja da se nastavi s radom u tom smjeru stvaranja mogućnosti i temelja za stvaranje održivog turizma u budućnosti.«, naglasila je Roberta Medica, načelnica Općine Lanišće.

Na području Ćićarije nužno je povezati turizam, poljoprivredu ili stočarstvo u nešto što je prepoznatljivo i dostupno svakom posjetitelju, posebice jer se kroz ovaj projekt ukazuje na bogatu kulturnu i prirodnu baštinu s kojom naš kraj obiluje, a to bi mogli koristiti i valorizirati. Još bismo napomenuli kako je kroz povijest Ćićarija imala veliku važnost za Istru, što dokazuje i bogata povijest gradine Rašpor, koju su Mlečani zbog strateške važnosti nazvali “ključem čitave Istre” pa se nadamo da ćemo svojim zalaganjima i radom uspjeti povratiti staru slavu Ćićariji.

Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije poručuje o važnosti ovog projekta kao poveznice koja spaja arheologiju, uzgoj biljke encijan te brojne druge sadržaje u jedan, nadamo se, budući jedinstven turistički produkt na području Ćićarije.

Navedene informativne ploče kao i neke druge aktivnosti, sadržaje kreirane kroz ovaj projekt moći ćete pogledati ili doživjeti na 2. ediciji Festivala Encijan u Račjoj Vasi i Rašporu 11. i 12. lipnja 2021. godine. Više o programu Festivala dostavit će se publici putem društvenih mreža i informativnim objavama u medijima.

SV. PETAR U ŠUMI: Krenula izgradnja druge dionice novog vodovoda

POREČ: Nastavlja se čišćenje lokvi – za smanjenje poplava i očuvanje bioraznolikosti