in

Marušići u znaku Luganigade i Kroštulade – Izabrane najbolje kobasice i kroštule

Foto TZ Buje

Luganigada u Marušićima tradicionalna je gastronomska i turistička manifestacija koja njeguje i promovira tradicionalni, izvorni istarski način pripreme kobasica. Odnosno, luganiga kako ih zovu na Bujštini. A ovog je vikenda održano 31. finalno natjecanje u pripremanju istarskih kobasica po izvornim receptima, kojem se odazvalo 12 lokalnih proizvođača koji luganige prave za sebe, ne za komercijalne svrhe.

One imaju najbolje kroštule - Foto Turistička zajednica grada Buja
One imaju najbolje kroštule – Foto Turistička zajednica grada Buja

Samom finalu prethodila su prednatjecanja, odnosno kvalifikacije. Tri  prvoplasirana natjecatelja sa svakog prednatjecanja, održanih u Bujama (dvije), Kaštelu, Marušićima, Oskorušu i Krasici, dobili su pravo nastupa na velikom finalu 28. siječnja. Na stolu je žiri u sastavu od 23 člana, odnosno posjetitelja u društvenom domu u Marušićima, degustirao velik broj kobasica.

Viviana Pribac, Fausto Antonini i Fabrizio Vižintin - Foto TZ Buje
Viviana Pribac, Fausto Antonini i Fabrizio Vižintin – Foto TZ Buje

Nije bilo velike razlike u bodovima, ali su prve tri ipak bile malo bolje od ostalih. Ove godine pobjednik Luganigade je Fausto Antonini iz Buja. Njemu je uz diplomu pripao i prijelazni pehar. Na drugom mjestu, sa samo sedam bodova manje, bila je kobasica Gianfranca Kozlovića iz Vala (Momjan), dok je na trećem mjestu bila kobasica Viviane Pribac iz Škudelina.

Bodovali su se glavni elementi, od izgleda, strukture, mirisa i okusa do općeg dojma, a zbrajanjem bodova došlo se do pobjednika.

U sklopu Luganigade održano je i natjecanje za najbolju kroštulu, tradicijsku slasticu koja samo izgleda jednostavno, ali traži dosta vještine u pripremi. To je natjecanje pod nazivom Kroštulada pokrenuto s ciljem da se nešto organizira i za domaćice, da to ne bude samo druženje za proizvođače kobasica.

Odazvalo se 13 domaćica iz okolnih mjesta, degustiralo ih je i ocjenjivalo deset članova komisije, a najviše bodova dobile su kroštule koje je pripremila Greta Vižintin iz Sv. Ivana kod Oprtlja. Greti je ovo treća pobjeda na Kroštuladi, pa joj je uz prvu nagradu (elektronska vaga) pripao i prijelazni pehar koji joj sada ostaje u trajnom vlasništvu.

Druga nagrada došla je u ruke stalnoj sudionici ovog natjecanja Dorijani Bernobić iz Kaštela, a treće mjesto osvojile su kroštule Ljubice Kovačić iz Buja.

Sva priznanja, za kobasice i za kroštule, najuspješnijim natjecateljima uručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, a voditelj programa bio je David Šav.

Foto Stolnoteniski klub Vrsar

VRSAR: Odličan vikend za stolnotenisače. Osvojili medalje na dva natjecanja

Foto Stolnoteniski klub Novigrad

NOVIGRAD: Zapažen uspjeh stolnotenisača u Poreču i Puli