in

Meteor eksplodirao iznad sjevernog Jadrana – Korado Korlević: Dijelovi su pali na zemlju, otkrit ćemo gdje

Dim u zraku/Foto Istramet

Prvo se mislilo da su za tutnjavu koja se čula i osjetila u Zagrebu krivi MIG-ovi.

Meteor je, kako piše 24 sata, u petak prijepodne izgorio iznad Hrvatske pri ulasku u atmosferu. Iza njega je ostao trag dima, a dijelovi su se raspršili od Istre prema Zagrebu i granici sa Slovenijom.

Istramet je objavio da se to dogodilo 10.34 sati iznad zapadne Hrvatske eksplodirao je meteor. Prema dojavama njihovih čitatelja nakratko je bila uočljiva jarka svjetlost, zatim su se čuli šum i “buka”, a ostao je i trag dima koji se zadržao nekoliko minuta. Eksplozija meteora osjetila se i u Zagrebu i Karlovcu gdje su se mjestimice tresli i prozori, a prema pisanju nekih medija možda je probijen i zvučni zid. U to su se vrijeme na tom području izvodile i vježbe HRZ-a, stoga će se za potvrdu ovih navoda morati pričekati.

Dim nastao eksplozijom meteora mogao se uočiti iz sjeverne Dalmacije i većeg dijela Slovenije otkuda su zaprimili brojne materijale, objavio je Istramet.

Korado Korlević, poznati astronom, rekao je za HRT kako se neupitno radi o meteoru koji je eksplodirao visoko u atmosferi, ali su dijelovi došli do zemlje. Počela su ispitivanja i očekuje da će se, u točnosti od oko 1 kilometar, uspjeti izračunati gdje su pali dijelovi. Dodao je kako se radi o preko 20 kilograma materijala koji je uletio u Zemljinu atmosferu. Zašto se meteor raspao, na kojoj visini i kojom brzinom trebali bi doznati iz rekonstrukcije, rekao je Korlević.

TAR: Učenici drugog razreda osvojili srebro na županijskom prvenstvu u graničaru!

I POREČ domaćin: Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. u Hrvatskoj