in

Moreno Mekiš iz Vižinade ima najbolju špaletu. Dodjela nagrada u Vodnjanu

Špalete - Foto Općina Sv. Petar u Šumi

“Vodnjanska špaleta”: ŠAMPION OPG MORENO MEKIŠ IZ VIŽINADE

Veliki je tjedan. U Istri se obilježava nizom manifestacija koje njeguju tradiciju veličajući običaje na blagdanskom stolu. Špaleta, plećka ili mladi još uvijek nesazrio pršut nezaobilazna je uskrsna namirnica. Mesnatoj deliciji u čast, u Kući kobasica u Sv. Patru u Šumi ovog je tjedna održano senzorno ocjenivanje analitičara najbolje istarske špalete. Na ocjenjivanje je pristiglo 8 uzoraka istarske špalete registriranih proizvođača. Ocjenjivalo se u skladu s pravilnikom: prije i nakon termičke obrade.

Špalete - Foto Općina Sv. Petar u Šumi
Špalete – Foto Općina Sv. Petar u Šumi

Sve analizirane istarske špalete osvojile su zlatnu medalju. To govori o iznimnoj kvaliteti proizvoda, istaknuo je predsjednik ocjenjivačke komisije Mario Bratulić, ujedno i općinski načelnik.

Ovogodišnji šampion je OPG Moreno Mekiš iz Vižinade. Podjela medalja, diploma i šampionskih titula održat će se u ponedjeljak 10. travnja u sklopu manifestacije “Vodnjanska špaleta” na Stanciji Buršić. Suorganizatori ocjenjivanja bili su Udruga proizvođača istarskog pršuta, Pršutarna i stancija Buršić i senzorni tim projekta “S klobasicim u EU”, objavila je Općina Sv. Petar u Šumi.

Špalete - Foto Općina Sv. Petar u Šumi
Špalete – Foto Općina Sv. Petar u Šumi
Špalete - Foto Općina Sv. Petar u Šumi
Špalete – Foto Općina Sv. Petar u Šumi

Stancija Buršić i ove će godine biti domaćin 12. po redu manifestacije “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese”. Program počinje u 12 sati kada se otvara kuhinja i počinje izdavanje jela. Tipični uskrsni pjat košta 10 eura.

policija mup mjerenje brzine radar

USKRS: Radari u Istri u nedjelju 9. travnja 2023.

Uskrs 2023. u Poreču/Foto Grad Poreč/Manuel Paljuh

Uskrs u Poreču pun turista i događanja – Dječje igre, istarske delicije, Slatko jutro, domaći proizvodi…