in

Na Učki – Predavanje astronoma Korada Kolevića ”Od globalnih do lokalnih klimatskih promjena?”

Foto Pučko otvoreno učilište - Andi Bančić - Korado Korlević: Kome pripada budućnost?

U petak, 27. listopada u 18 sati, u Centar za posjetitelje Poklon stiže Korado Korlević, svjetski priznati astronom, edukator i futurolog, koji će održati predavanje ”Od globalnih do lokalnih klimatskih promjena?”.

Klimatske promjene su dugoročne promjene u globalnom klimatskom sustavu Zemlje. Ove promjene uključuju porast prosječne globalne temperature, promjene u oborinama, porast razine mora i druge utjecaje na okoliš. Klimatske promjene su uglavnom rezultat povećane koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi, koji se šire iz fosilnih goriva, industrije i drugih ljudskih aktivnosti. One predstavljaju ozbiljan izazov za globalnu zajednicu, jer imaju potencijal za ozbiljne posljedice po ljude, ekosustave i gospodarstvo. U izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), znanstvenici upozoravaju da su razine stakleničkih plinova u atmosferi toliko visoke da postanu uzrok klimatskih problema ne samo danas, već i idućih desetljeća, ako ne i stoljeća. Korado Korlević će u svom izlaganju obrazložiti taj nimalo optimističan scenarij jer je svijet blizu scenarija bez povratka, a za sve to je kriv čovjek.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretač Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske. Otkrio je više od 1400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado. Trenutno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine.

Predavanje ”Od globalnih do lokalnih klimatskih promjena?” Korada Korlevića, treće je predavanje u ciklusu Znanost na Poklonu, u sklopu kojeg vas ove jeseni očekuju i druga zanimljiva znanstveno-popularna predavanja. Slijedi nam Igor Vlahović, koji će već 10. studenog održati predavanje o geologiji Učke i Ćićarije.

Foto TZ Novigrad

NOVIGRAD: TZ objavio javni poziv za sufinanciranje manifestacija u 2024. godini

trgovina supermarket hrana

Mjesec poduzetništva u Poreču: Prijavite se na besplatno predavanje “Zaštita potrošača i obveze trgovaca”