in

Najbolju istarsku supu prave Žminjci – Na Antonji Čuvari istrijanskeh užanci osvojili sve nagrade

Festival istarske supe u Rovinjskom Selu - Foto Agrorovinj

U kategoriji Tradicionalne istarske supe najviše bodova osvojio je tim Čuvari istrijanskeh užanci iz Žminja. I to nije sve – jer isti je tim osvojio najviše bodova i u kategoriji Kreativne istarske supe.

Festival istarske supe u Rovinjskom Selu - Foto Agrorovinj
Festival istarske supe u Rovinjskom Selu – Foto Agrorovinj

Festival istarske supe u Rovinjskom Selu posvećen je izradi i čuvanju tradicije istarske supe koji daje mogućnost i kreativnog izražavanja uključenih timova u natjecanje za najbolju supu. Naime, jučer se devet timova natjecalo u kategoriji kreativne i tradicionalne istarske supe. Timovi koji su sudjelovali jesu: Studis – VELERI s Veleučilišta Rijeka koji su supu pripremali sa studentskim vinom i vinima Poletti, zatim tim Specijalisti koji su supu pripremali s vinima iz podruma Vina Cossetto i Agapito Vina, tim In Sylvis koji je supe pripremao s vinima In Sylvis Vina. Natjecali su se i timovi Prikodraga koji su koristili vina Fameje Matošević, zatim timovi Čuvari istrijanskeh užanci iz Žminja, Rekreativo iz Rovinjskog Sela, Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, Agrorovinja i tim Moramo i to provati. 

Festival istarske supe u Rovinjskom Selu - Foto Agrorovinj
Festival istarske supe u Rovinjskom Selu – Foto Agrorovinj

Prvi se put ocjenjivala i „najbolja kumpanija“ – najbolje prezentirani i ekipirani tim. Ocjenjivačku komisiju činili su: predsjednica Blanka Sinčić Pulić, Davor Šišović (Bookaleta portal) i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela Istarske županije za kulturu i zavičajnost.

Oko 21 sat, uz brojnu nazočnu publiku, proglašeni su ovogodišnji pobjednici odnosno tim koji je prema rezultatima ocjenjivanja pripremio najbolju istarsku supu. U kategoriji Tradicionalne istarske supe najviše bodova osvojio je tim Čuvari Istrijanskeh Užanci iz Žminja. I to nije sve – jer isti je tim osvojio najviše bodova i u kategoriji Kreativne istarske supe.

Doista su bili lijepo usklađeni i vrijedni te je isti tim osvojio i nagradu za „najbolju kumpaniju“. Svi timovi dali su svoj maksimum i bili vrijedni ne bi li osvojili nepca velikog broja posjetitelja. No, ocjenjivačka komisija je s najvišim ocjenama ocijenila supe navedenog tima iz Žminja i to s ukupno 57 bodova za tradicionalnu istarsku supu, a za kreativnu istarsku supu su dobili ukupno 60 bodova.

Organizatori su se zahvalili svim timovima na dolasku i na vrijednom radu prilikom pripreme supa. Veseli glazbeni program počeo je u 22 sata uz Le Mond bend.

Danas, u subotu, u subotu u Rovinjskom Selu se manifestacija nastavlja uz 32. Izložbu vina i 20. izložbu maslinovih ulja Rovinjštine, priopćeno je iz Agrorovinja.

PROGRAM:

21.1.2023. – SUBOTA  32. IZLOŽBA VINA i 20. IZLOŽBA MASLINOVOG ULJA ROVINJŠTINE
18:00 – Početak programa – degustacije maslinovih ulja i vina
20:00 – Proglašenje i dodjela diploma, nagrada
22:00 – Koncert Edi Maružin i Banditi

Ulaz je besplatan.

Valentina Orbanić nova predsjednica Kluba mladih IDS-a

©️Tea Štokovac photo

Memorijalni turnir: Telekom Veszprem bolji od Poreča, Neka slavila protiv Fiversa