in

Nakon nevremena: Ono što moru damo, more nam vrati

Snažno nevrijeme koje je ovih dana poharalo cijeli Jadran, i to ne samo hrvatski dio, te napravilo brojne štete, pokazalo je i drugu stranu. Fotografija je iz Dubrovnika, gdje je jugo izbacilo ogromne količine plastike.

Evo što o tome piše portal Morski.hr.

Stotine tona plastičnog i ostalog otpada svako jače jugo redovito nanese na obale. I ovaj put to, nažalost, nije bila iznimka. Dobar dio golemih količina smeća pristigao je iz Albanije gdje kultura odlaganja, a posebno recikliranja otpada, gotovo ne postoji. No mnogi primjeri iz Dalmacije govore da ni naši ljudi nisu pretjerano ekološki svjesniji.

More od kojeg živimo, tako nam obilato vraća i vraćat će sve više i više dok se i ako se uopće opametimo. Iskoristit ćemo sad priliku samo da nabrojimo političke trenutke koje su 2018. godine u sličnim situacijama iskoristili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Zbog sve većeg pritiska javnosti, reagirali su prema Albaniji i Crnoj Gori, odakle najveća količina otpada strujama ide u naše obalno more.

Rezultat njihovih reakcija vidljiv je na fotografiji.

Foto Katja Kate Brauer

Iter Vitis konferencija u Motovunu: VINO JE EMOCIJA

IZVRSNA UTAKMICA: Porečanke svladale Marinu Kaštela