in

Iter Vitis konferencija u Motovunu: VINO JE EMOCIJA

Tek što je postala članica europske kulturne rute Iter Vitis, Hrvatska je od četvrtka do subote bila domaćin Generalne skupštine u sklopu koje se održala i zanimljiva međunarodna konferencija o vinskom turizmu

Da turizam i vino ne idu jedan bez drugog potvrdila je međunarodna konferencija Iter Vitis – od baštine do brenda, koja se od 14. do 16. studenog održavala u Roxanich Wine & Heritage Hotelu u Motovunu, u sklopu Generalne skupštine europske kulturne rute Iter Vitis. Više od 200 stručnjaka, turističkih djelatnika, vinara, predstavnika institucija iz 11 zemalja okupilo se u Istri, koja vrhunskim vinima i atraktivnim vinarijama može stati uz bok najpoznatijim svjetskim vinskim destinacijama.

„Kroz bogatu povijest Hrvatske ispreplele su se različite kulture pa se danas naša zemlja može pohvaliti iznimnim kulturnim nasljeđem. Među vodećim smo zemljama u svijetu po zaštićenim materijalnim i nematerijalnim kulturnim dobrima na UNESCO listi, a kroz našu zemlju trenutno prolazi 13 europskih kulturnih ruta, među kojima je i Iter Vitis. Vino je oduvijek bilo neraskidivi dio tradicije, o čemu svjedoči njegova kvaliteta i veliki broj autohtonih sorti, a Hrvatska je bogata vinogorjima od Slavonije, Srijema i Baranje preko zagorskih brega, Istre, Kvarnera do Dalmacije i njezinog krajnjeg juga. Enologija i gastronomija su nerazdvojne  i jedan su od deset ključnih proizvoda na kojima temeljimo razvoj i budućnost hrvatskog turizma“, istaknuo je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Stella Arneri, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU osvrnula se na hrvatsko predsjedavanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju koje je započelo 1. studenog pod odabranom temom „Dunavska strategija – deset godina poslije“.

„Tematski prioriteti nužni za održivu viziju razvoja u fokusu su Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje ima ulogu voditelja predsjedavanja. To su zaštita okoliša i ruralni turizam. Oni su dugoročni temelj za afirmaciju naše zemlje u europskom okruženju, kao zemlje koja pametnim, promišljenim i održivim korištenjem resursa osigurava višestruke razvojne pravce. U središtu te vizije bogata je kulturna baština koja umrežena u kulturne rute dobiva dodatnu vidljivost, prepoznatljivost, ali i zaštitu“, zaključuje Arneri.

Emanuela Panke, direktorica Iter Vitisa istaknula je kako je vino oduvijek povezano s tradicijom, identitetom i životnim stilom, ali je i jedan od ključnih  instrumenta interkulturnog dijaloga. Naglasila je kako je Iter Vitis rođen u ovom kontekstu s jakom željom da sve to pretoči u kulturnu rutu. Danas ova europska kulturna ruta, certificirana još  2009. pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, prolazi kroz 20 država.

Od ožujka nova članica i nositeljica Iter Vitisa je i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Predsjednica Udruge Dijana Katica, istaknula je kako ruta potiče razvoj vinskih destinacija i promovira primjere dobre prakse, a takvih je u Hrvatskoj uistinu mnogo.

„Kulturne rute imaju veliki potencijal za razvoj ruralnih područja i cjelogodišnjeg turizma, a pristupanje vinskoj ruti u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. i programom Vlade, koji su prepoznali vinski turizam kao turistički proizvod i motiv dolaska. Pristupanje Hrvatske Iter Vitis obitelji događa se u vrijeme značajnih događaja za Hrvatsku u ovoj i sljedećoj godini. Od 1. studenog Hrvatska predsjedava Dunavskom strategijom, u prvih šest mjeseci sljedeće godine Vijećem EU, a 2020. Rijeka je europska prijestolnica kulture“, istaknula Katica.

Vino je emocija, a u kontaktu s gostom nije presudna jedino vrhunska kvaliteta nego i dobro ispričana priča. Da tu priču sve više prepoznaju i strani turisti potvrđuje istraživanje Instituta za turizam prema kojem čak trećina stranih gostiju u Hrvatsku dolazi radi uživanja u bogatoj eno-gastronomiji, zaključeno je na konferenciji u Motovunu.

U Poreču se okupilo više od 200 profesora njemačkog jezika iz Hrvatske i Europe

Nakon nevremena: Ono što moru damo, more nam vrati