in

Neretvanska lađa uplovila u Poreč s pozivom Istrijanima – Dođite na maraton u Metković!

U četiri dana neretvanske lađe obilaze istarsku obalu od Savudrije do Pule, a na toj turneju doveslali su jučer popodne i do Poreča. Lađari s Neretve na taj način, u pratnji ratne mornarice HRM-a, promoviraju svoju popularnu manifestaciju – Maraton lađa u Metkoviću, 25. po redu, koji će se tradicionalno veslati u kolovozu na relaciji  Metković – Opuzen – Ploče u dužini od 22,5 kilometara.

neretvanska lađa loris nenad

Ove godine su odlučili promovirati se u Istarskoj županiji, te tako možda potaknuti i nekoga iz Istre da sudjeluje na toj manifestaciji. Na rivi su ih dočekali gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Nenad Velenik, koji su im izrazili dobrodošlicu. Naglasili su kako su jako impresionirani koliko lađari brzo veslaju, te ih pozvali da se ugodno osjećaju u Poreču.

Predsjednik udruge Sv. Ilija iz Metkovića, Dalibor Obradović, u ime organizacije ovog pothvata zahvalio se domaćinima i poklonio im replike neretvanske lađe, uz poziv da na maraton jednom dođe i porečka ekipa.

-Ideja za maraton nastala je prije 25 godina kad je pronađena fotografija stare lađe. Ekipe, obično ih bude od 30 do 40, veslaju od Metkovića do Ploča. Organizaciju maratona potpisuje isključivo udruga Lađara Neretve, premda udruga na našem području ima više i svaka ima svoje veslače. No, mogu se natjecati i drugi građani, sportske udruge, pa nam dolaze ekipe čak iz Bjelovara. Svake godine osmislimo neki novi pothvat. Lani se veslalo do Kotora u Crnoj Gori, ove godine na zapadnoj obali Istre, a imamo i maraton lađa na jezeru Jarun u Zagrebu, istaknuo je Obradović, naglasivši da im je cilj ovim pothvatom od Savudrije do Pule predstaviti što se zanimljivog nudi na jugu Dalmacije.

Vrsarske goložece - Foto TZ Vrsar

VRSARSKE GOLOŽECE – Bliži se proljetno izdanje gourmet manifestacije posvećene istarskim delicijama

požar vatra ilustracija

Policija istražuje požar auta u Poreču