in

NOVIGRAD i ove godine u utrci za titulu najboljeg grada za život

Foto: Tanja Kocijančić

Godinu dana od prvog izbora najboljih gradova u Hrvatskoj, velikog projekta kojeg su pokrenuli portal Gradonačelnik.hr, Hanza Media i istraživačka agencija Ipsos, privode se kraju sve analize i pripreme za ovogodišnji izbor, koji će se, također, održati u Šibeniku, u sklopu Dana EU fondova kojeg organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

U tijeku je završno analiziranje i ocjenjivanje 128 gradova od strane pripadajućih stručnih žirija. Gradovi su podijeljeni prema veličini u tri razreda, veliki, srednji i mali, a žiri traži najbolje u četiri konkurencije – kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografija te europski fondovi. Na taj način će se doći do užeg izbora od 60 gradova u konkurenciji za ukupno 12 nagrada.

Nakon što su prethodno već objavljeni finalisti u ostalim kategorijama, pri čemu se Novigrad u svima našao u samoj završnici, ovih dana objavljeni su finalisti i u „kategoriji svih kategorija“ – kvaliteti života. Sva tri prošlogodišnja pobjednika – Novigrad, Poreč i Dubrovnik, i ove godine brane titulu, a u finalu su još Krk, Mali Lošinj, Novalja i Supetar (mali gradovi), Labin, Rovinj, Sveta Nedelja i Zaprešić (srednji), te Čakovec, Samobor, Varaždin i Zagreb (veliki gradovi).

Kategorija izbora najboljih gradova po kvaliteti života prestižna je iz više razloga, navodi se u obrazloženju organizatora izbora, među ostalim i stoga što su u taj izbor, kroz ankete, uključeni i građani, njihovi stavovi i prioriteti o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovim sredinama. Agencija Ipsos napravila je istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, uspoređeni su pokazatelji gradova po čak 26 različitih parametara i dobiven je poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Kad je u pitanju ocjenjivanje gradova za kvalitetu života u njima, ono se od strane stručnoga žirija odvijalo prema devet kriterija. U grupi kriterija oslonjenih na proračune gradova su, među ostalim, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom. Jedna od korištenih varijabli u ocjenjivanju gradova je i izdvajanje iz proračuna za subvencije gradskome prijevozu. Pritom se izračunavao omjer subvencioniranja cijena prijevoza i ukupnih rashoda proračuna.

U grupi ‘neproračunskih’ kriterija za ocjenjivanje kvalitete života u gradovima su, među ostalim, vitalni i indeksi općeg kretanja i starenja stanovništva. Vitalni indeks, navodi portal, izračunat je kao omjer broja rođenih u odnosu na broj umrlih u promatranoj godini, a u ocjenjivanju je korišten prosjek dostupnih vitalnih indeksa od 2011. do 2018..

Za razliku od potonjeg, sedmogodišnjeg mjerenja vitalnosti gradskih sredina, indeks općeg kretanja stanovništva promatran je od 2007. do 2017.. Indeks starenja bazira se na postotnom udjelu osoba starih 60 i više godina u odnosu na broj osoba starih do 19 godina.

Novigradu, lanjskom pobjedniku u konkurenciji za najbolji mali grad po kvaliteti života, ove godine u završnici izbora konkurenciju čine Supetar, Novalja, Mali Lošinj i Krk, najavljuje Gradonačelnik.hr. Riječ je o gradićima koji su po svim najbitnijim gospodarskim, obrazovnim i demografskim obilježjima među deset najboljih malih sredina u zemlji. K tome, Mali Lošinj, Novalja, Novigrad i Krk nemaju prireza, a Novigrad i Mali Lošinj ni dugova, navodi se među ostalim u obrazloženju.

POREČ: Međunarodni dan starijih obilježen uz dječji ples, glazbu i poeziju

Istramt -foto marinela žiković

ISTRAMET: U srijedu završava bablje ljeto, DHMZ izdao narančasto upozorenje za Istru i Kvarner