in

ISTRAMET: U srijedu završava bablje ljeto, DHMZ izdao narančasto upozorenje za Istru i Kvarner

Istramet/Foto Marinela Žiković

U srijedu završava bablje ljeto. Iznadprosječnoj toplini polako se bliži kraj, a period stabilnog vremena prekinut će hladna fronta.
Povodom nadolazećeg pogoršanja vremena, DHMZ je putem sustava Meteoalarma za kopneno područje Istre i Kvarnera izdao čak 2 narančasta upozorenja.

Prvo se odnosi na mogućnost obilne kiše. Naime s jačim grmljavinskim pljuskovima može pasti 30-60 mm kiše u kratkom vremenskom roku. Drugo narančasto upozorenje odnosi se na mogućnost grmljavinskog nevremena, vjerojatnost grmljavine pritom iznosi 60-90 %.

Narančasto upozorenje na snazi je i za more zapadne Istre, a ono se odnosi na buru koja stiže krajem dana i u noći na četvrtak. Udari bure prema njihovim predviđanjima mogli bi se kretati od 65 do 100 km/h.

Brzo smirivanje vremena

Hladna fronta brzo će protutnjati našim područjem, pošto se postupno kidanje naoblake očekuje već u četvrtak prijepodne.

Ipak tijekom dana i dalje će puhati umjerena i jaka bura, na Kvarneru s olujnim udarima. Bura će doprinositi osjećaju osjetno hladnijeg vremena u odnosu na protekli period.

No već petak donosi postupno smirivanje bure, a i temperature zraka će nakon svježeg četvrtka malo porasti. Navečer stiže i novo naoblačenje.

Uvod je to u period vremena koje će biti primjereno dobu godine, ne posve stabilno, ali uz ugodne dnevne temperature zraka i svježa jutra. 

NOVIGRAD i ove godine u utrci za titulu najboljeg grada za život

Dječji tjedan otvara vrata muzeja u Pazinu