in

Novigrad ovoga vikenda domaćin susreta 4 hrvatska Novigrada

Novigrad - Foto TZ/Cappellari

Ovoga vikenda istarski Novigrad bit će domaćinom tradicionalnog Susreta 4 Novigrada. Od petka do nedjelje Novigrad ugostit će sudionike ovogodišnjeg izdanja Susreta, njih gotovo 150, iz gradova imenjaka: Novigrada Dalmatinskog, Novigrada Podravskog te Novigrada na Dobri.

Susreti Novigrada održavaju od 1986. godine, s nekoliko godina prekida u vrijeme Domovinskog rata te recentne Covid pandemije. Druženje su započela tri grada imenjaka, da bi im se s vremenom, 2002. godine, pridružio i najmanji među njima, Novigrad na Dobri.

Gosti će u Novigrad stići u petak navečer, a dobrodošlica će im se prirediti ispred sportske dvorane, gdje će ih dočekati predstavnici Grada Novigrada, predvođeni gradonačelnikom Anteom Milosom, uz volontere koji će sudjelovali u organizaciji Susreta te domaćine kod kojih će gosti iz tri prijateljska Novigrada biti smješteni tijekom boravka u Cittanovi. Goste će ovdje dočekati okrjepa uz hranu i piće, a druženje uz glazbu uživo i koncert Gustafa nastavit će se na Velikom trgu.

U subotu ujutro gosti će se uputiti na izlet autobusom; posjetit će i obići Rovinj, a po povratku u Novigrad, u ranim popodnevnim satima, slijedi ručak u prirodi, u Parku Janeza Ziherla u novigradskom Karpinjanu. Tu će se tijekom popodneva sudionici susreta i njihovi domaćini družiti uz sportsko-rekreativne sadržaje, organizirat će se i posjet turističkim vlakićem ovdašnjim vinarijama, a u večernjim satima slijedi nastavak druženja u hotelu Aminess Maestral, uz glazbu uživo Malvazija benda te večeru za goste iz gradova-prijatelja i njihove domaćine. Bit će to prilika i za razmjenu prigodnih darova, kao i simboličnu primopredaju domaćinske zastavice domaćinima idućeg Susreta.

U nedjelju ujutro gosti iz triju Novigrada imat će na raspolaganju niz slobodnih aktivnosti koje su im priredili domaćini iz Cittanove, od prisustvovanja svetoj misi, preko posjeta muzeju Lapidarium, Gallerionu, CMIK-u i crkvenoj kripti, sve do obilaska grada turističkim vlakićem.

U popodnevnim satima, nakon oproštajnog ručka gostiju i njihovih domaćina, u kućanstvima u kojima su smješteni, uslijedit će oproštaj ispred sportske dvorane, uz još jednu razmjenu dobrih želja, potvrdu prijateljstva i neizbježnu šaljivu poruku: „Vidimo se dogodine u – Novigradu!“.

Izvor Grad Novigrad

Foto Udruga Panonija - košara slavonskih proizvoda

POREČ će ugostiti “Dane Slavonije i Domaće je Domaće” uz razne specijalitete i tamburaše

Foto Istarski boćarski savez

POREČ: Boćari Istre na korak do europskog Kupa prvaka – Bodrite ih u subotu, 8. listopada