in

NOVIGRAD: Privremeno postavljena stabalca na mjestu budućeg drvoreda

Veliki trg u Novigradu

Ovih dana na Velikom trgu postavljeno je pet velikih kamenih vaza, tzv. žardinjera, u koje su zasađena stabalca lemprike (Viburnum lucidum). Riječ je o zimzelenom grmu odnosno stablu, koje naraste do sedam metara visine i širine oko tri metra, tvoreći razgranatu, gustu i zaobljenu krošnju.

Stabalca su postavljena na poziciji na kojoj je idejnim projektom uređenja Trga predviđeno postavljanje drvoreda, u kojem će se moguće naći i stablo-dva više u odnosu na ovih pet zasađenih u žardinjere. Namjera je naime da se dobije koliko-toliko stvarni uvid kako će taj budući omanji drvored izgledati na predviđenoj lokaciji te što će to vizualno i praktično značiti u kontekstu prostora na kojem će biti zasađen. Ovih pet stabalca postavljeno je u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Puli područnog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, čije će stručno mišljenje biti od presudne važnosti prilikom implementacije idejnog rješenja uređenje Velikog trga, kao kulturno-povijesne zaštićene urbane cjeline.  Ujedno je ovo prilika da i građani Novigrada vide kako bi budući drvored mogao izgledati.    

Da podsjetimo, Grad Novigrad je u suradnji s Društvom arhitekata Istre proveo 2014. godine javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Velikog trga i Parka novigradske biskupije u povijesnoj jezgri Novigrada. Zaprimljeno je tada 15 natječajnih radova, među kojima je ocjenjivačka komisija, na čelu s poznatim riječkim arhitektom Idisom Turatom, odabrala najbolji rad odnosno prijedlog uređenja. Prva nagrada pripala je radu čiji su autori Katušić Kocbek arhitekti, autori drugonagrađenog rada su Ivan Rališ, Siniša Bodrožić i Laura Gomez Agudelo, dok je treća nagrada otišla na adresu NFO d.o.o.. Otkupne nagrade zaslužili su Skroz d.o.o. i Branko Silađin. Ukupni fond nagrada predviđen Natječajem iznosio je 140.000 kuna, od čega je 65.000 kuna pripalo prvonagrađenom radu, 40 tisuća drugom i 20 tisuća trećem radu, dok je preostalih 15.000 kuna osigurano za dvije otkupne nagrade po 7.500 kuna, prema preporuci Ocjenjivačkog suda. (više informacija OVDJE).

Realizacija ovog idejnog projekta, koja predviđa parterno opločenje trga kamenim pločama, uz postavljanje primjerene javne rasvjete i ostalih elemenata urbane komunalne opreme, među ostalim i spomenutog drvoreda, predviđena je po završetku projekta rekonstrukcije fekalne kanalizacijske mreže u starogradskoj jezgri Novigrada, velikog infrastrukturnog zahvata na kojem će radovi započeti ove jeseni (više informacija OVDJE).

Po završetku radova na postavljanju nove fekalne i oborinske odvodnje te vodovodne mreže u starogradskoj jezgri, uslijedit će i cjelovito uređenje Trga te ostalih ulica i uličica starogradske jezgre.  

Grad  Novigrad

TAR: Kako do plaže na LANTERNI – Objavljujemo upute za domaće stanovnike

TAR-VABRIGA – Obavijest o testiranju na COVID-19 za goste iz privatnog smještaja