in

Novigrad prvi u Istri: Evo koji se podaci za poljoprivrednike očituju s agrometeoroloških stanica

Foto Grad Novigrad

Grad Novigrad je prvi grad u Istarskoj županiji koji je realizirao projekt postavljanja osam agrometeoroloških stanica u vinogradima i maslinicima novigradskih naselja Karpinjan, Celega, Fakinija, Štancija Bružada, Kršin, Bužinija, Sv Servul i Lama, kojim se dnevno prate meteo podaci s lokacija te generiraju lokalizirane vremenske prognoze s predviđanjima vezanim uz tretiranje i zaštitu nasada.

U utorak 25. lipnja u prostoru Lovačkog društva Patka u Bužiniji, održana je prezentacija o dostupnosti digitalnih podataka s postavljenih agrometeoroloških stanica. Zanimljivu i opširnu prezentaciju podataka i mogućnosti sustava pratilo je dvadesetak zainteresiranih novigradskih poljoprivrednika, maslinara i vinara.

U uvodnoj riječi, Gradonačelnik Anteo Milos zahvalio se dr.sc. Marijanu Buboli iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča na pruženom savjetovanju, te vinarima i maslinarima na prihvaćanju postavljanja stanica na njihovom zemljištu, te dodao: “Grad je investirao u agrometeorološke stanice i digitalno sustavno rješenje koje nudi bitne informacije kojima se kvalitetno može pratiti stanje u vinogradima i maslinicima, što će omogućiti svim poljoprivrednicima poboljšanje i uštede u radu, i kvalitetniji finalni proizvod. U prvoj fazi pokrili smo tzv. “gornji plato”, a ako se projekt pokaže uspješnim u idućem razdoblju proširit ćemo ga i na područje doline rijeke Mirne“.

Marijan Bubola pojasnio je važnost primjene digitalnih alata i podataka u poljoprivrednoj proizvodnji, te naglasio kako će senzori stanica primijetit kritične vrijednosti i označiti situacije koje uzrokuju promjene na biljkama, pa se bitne aktivnosti mogu provesti na vrijeme i spriječiti naknadnu štetu na finalnom proizvodu. Mogućnosti digitalnog sustava prikupljenih podataka s novigradskih agrometeoroloških stanica pojasnili su djelatnici poslovnog odjela Digital Agro, stručne specijalizirane tvrtke Agrigentum, na modelu aplikacije Field Climate.

Agrometeorološke stanice postavljene su u prostoru dva maslinika i šest vinograda, i senzorima će pratiti meteo podatke: temperaturu i vlagu zraka, točku rosišta, smjer i brzinu vjetra, solarno zračenje, količinu padalina, vlagu lista, te vlažnost tla s dva senzora (na 30cm i 60cm). Senzori stanica svakodnevno prikupljaju podatke te generiraju veliku bazu podataka, te će po prvi puta, s osam mikro lokacija na novigradskom području, svakog dana sustav bilježiti trenutne osnovne meteo podatke i nuditi prognostičke modele vezane uz štetnike i bolesti. Vremenskom prognozom na mikrolokacijama vinograda i maslinika, omogućuje se uvid u predloženo najbolje vrijeme za tretiranje nasada, mogućnosti pojave štetnika i bolesti, te potencijalno smanjiti tretiranja, omogućiti uštedu i bolje planiranje rada.

Svi zainteresirani poljoprivredni proizvođači koji žele pristupiti besplatnim podacima agrometeoroloških stanica s novigradskog područja na platformi Field Climate, trebaju ispuniti pristupni obrazac OVDJE, a za širu javnost najvažniji podaci će uskoro biti implementirani na gradskoj Internet stranici o čemu ćemo izvijestiti naknadno. OVDJE možete preuzeti kratku prezentaciju Digital Agra s pojašnjenjima pojmova u aplikaciji Field Climate.

movigrad ljetni kamp

Ljetni kampovi za djecu u Novigradu promiču bavljenje sportom. Neki imaju još mjesta!

Foto TZ Poreč - Decumanus Poreč - -ljeto 2023.

Poreč ostvario milijunto noćenje na isti dan kao i lani