in

NOVIGRAD se pobratimio s Francuzima i Talijanima – Anteo Milos: “Europsko jedinstvo bez granica je put bez alternative”

Foto Tanja Kocijančić

Novigradski gradonačelnik Anteo Milos na prigodnoj je svečanosti u gradskoj lođi jučer potpisao službene povelje bratimljenja s gradonačelnicima talijanskog grada Sacilea i francuskog La Réolea, Carlom Spagnolom i Brunom Martyjem.

Zbog toga su predstavnici gradova pobratima, njih stotinjak predvođeni svojim gradonačelnicima, u Novigrad stigli ujutro s dva autobusa na parkiralište pored sportske dvorane, gdje su u Parku Europe zasadili tri simbolična stabla prijateljstva. Uslijedila je zatim svečanosti i formalno potpisivanje povelja bratimljenja između Grada Novigrada i gradova Sacile i La Réole, nakon što su te Povelje 2015. godine već potpisane u ova dva grada.

Nakon himne Europske unije prvi se gostima u ime domaćina obratio načelnik gradske uprave Alen Luk, kao predsjednik komisije za bratimljenje, a potom su to isto učinile čelnice tih komisija iz Francuske i Italije, Bernadette Cousin i Chiara Mutton.

Spomenuvši ovo novo prijateljstvo Milos je u prigodnom govoru spomenuo i povijesne poveznice triju gradova koje ih trajno vežu.

-Danas živimo u miru, kao ravnopravni partneri u velikoj europskoj zajednici. Stoga ćemo danas i službeno potvrditi povelju o bratimljenju koje smo s našim dragim prijateljima već potpisali u njihovim gradovima, čime ćemo i formalno zaokružiti protokolarni ciklus. No, neovisno o formalnosti vjerujem da s vam dijelim osjećaj sreće i ponosa što naša prijateljstva traju već godinama i koja nisu samo slovo na papiru nego su zaživjela među našim gradovima i građanima kroz razne EU projekte i suradnju javnih ustanova. Prijateljstvo su prihvatili i naši najmlađi što daje garanciju da će prijateljstvo veze razvijati i u budućnosti, naglasio je Milos.

Dodao je kako je uvjeren „da će i ova formalna potvrda prijateljstva biti dodatan vjetar u leđa budućim zajedničkim projektima i suradnjama od kojih će koristi imati svi članovi naših zajednica i koji će doprinijeti zbližavanju u okviru velike europske obitelji. To europsko jedinstvo koje ne poznaje fizičke granice, već spaja i zbližava ljude – je put bez alternative. Sve izazove s kojima se Europa i svijet susreću lakše ćemo prebroditi budemo li složni i jedinstveni. Šaljemo time jasnu i upečatljivu poruku da je Europa zajedništva, Europa bez velikih i malih i Europa bez granica moguća“, poručio novigradski sindako.

Prigodne govore održali su potom gradonačelnici Sacilea i La Réolea. Nakon toga uslijedilo je svečano potpisivanje, a, kao točka na i ovog lijepog prijateljstva, zasvirale su za kraj i himne Hrvatske, Francuske i Italije. Ceremonija je završila razmjenom brojnih darova između domaćina i gostiju, a zatim i zajedničkim druženjem na ručku te kasnije na manifestaciji Park Food Fest u Parku novigradskih ribara.

Da podsjetimo, predstavnici Novigrada prvi su put posjetili La Réole 2010. godine, od kada se između dva grada njeguju prijateljski odnosi i razvija suradnja. Prilikom tog posjeta potpisan je dokument „Pakt prijateljstva i bratstva“ kao izraz obostrane želje i interesa za daljnjim razvojem odnosa, koji je u konačnici rezultirao i Poveljom o bratimljenju.

Potpisivanju povelje prethodila je višegodišnja suradnja na nekoliko područja, poput provedbe EU projekata i kulturno-umjetničke suradnje, u što je aktivno, kao treći partner, sve vrijeme uključen i talijanski grad Sacile. Gradovi La Réole i Sacile zbratimili su se još 2000. godine, a 2015. u svibnju, kada se obilježavala 15. godišnjica njihova bratimljenja, predložena je i kao simbolični termin bratimljenja Novigrada i La Réolea. Potom su se Novigrad i Sacile pobratimili iste godine u prosincu.

Kroz Program Europske Unije „Europa za građane“, gradovi Novigrad, La Réole i Sacile uz ostale su partnere sudjelovali na dva zajednička projekta WELCOME i REACTION. Građani i predstavnici gradskih uprava sudjelovali su u aktivnostima projekata, putovali na međunarodne konferencije i uspostavljali prijateljske i poslovne kontakte. U sklopu projekta WELCOME predstavnici deset europskih gradova, a među kojima su i Novigrad, La Réole i Sacile, potpisali su Memorandum o razumijevanju, koji predviđa uspostavljanje partnerske mreže i daljnju suradnju u području gospodarstva, kulture, turizma, EU fondova i projekata, razmjenu najboljih praksi i suradnju lokalnih uprava. Memorandum je potpisan u ožujku 2012. u Novigradu.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Dan otvorenih vrata 7. listopada: Što sve poduzetnicima nudi Pučko otvoreno učilište Poreč

Porečanke pobjedom protiv OK Funtana/Vrsar osigurale prvo mjesto