in

NOVIGRAD: Velika Mascarellijeva platna vraćena u kinodvoranu

Višemjesečni radovi na rekonstrukciji novigradske kinodvorane u suvremeni multimedijalni kulturni i društveni centar pri samome su kraju.

Danas su tako na svoja mjesta, na zidove kinodvorane, vraćena četiri Mascarellijeva platna s motivima Novigrada, izvorno nastala početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Platna su naime proteklih mjeseci bila u Hrvatskom restauratorskom zavodu na stručnoj i temeljitoj konzervaciji i restauraciji te su potpuno obnovljena, primjereno zaštićena i uokvirena vraćena u Novigrad, a zatim i postavljena na svoja mjesta.

Da podsjetimo, riječ je o četiri slike velikih dimenzija, 220×425 cm, nastalih u tehnici tempere na platnu, koje je glasoviti rovinjski slikar, danas nažalost pokojni Bruno Mascarelli, 1953. godine naslikao po narudžbi, upravo za prostor tada novoizgrađene kinodvorane Narodnog sveučilišta. Riječ je o tzv. „Novigradskom ciklusu“ u okviru kojega su nastale četiri slike – Provincija na moru, Mediterranietà, Život priobalne Istre i Rustikalna Istra, doznajemo u Gradu Novigradu.

U ponedjeljak otvaraju terase – Evo kako u Poreču izgledaju pripreme ugostitelja

Novi poraz za porečke odbojkašice – Protiv zagrebačkog Olimpika bez dobivenog seta