in

NOVIGRAD: Wine EnoGastro VIP Event u znaku novigradskih malvazija i vina iz Poreča, Momjana, Kaštelira…

Foto Bookaleta

„Novigrad može biti ponosan na svoju vinarsku udrugu i na svoje znatiželjne i hrabre vinare”, uskliknuo je sommelier Siniša Škaberna na prvoj degustacijskoj radionici novigradskog izdanja ovogodišnjeg Wine EnoGastro VIP Eventa koji se održao u novigradskom hotelu Nautica u četvrtak. Doista su novigradske malvazije, načinom, duhom i atmosferom kako ih je Škaberna predstavio, obilježile ovaj događaj, a njegova osebujna prezentacija značajna je i za ukupnu vinsku scenu jer je pokazao kako umješno i motivacijski usmjeriti pozornost publike odnosno potrošača ka plemenitijim i kreativnijim izdanjima istarske malvazije, onima oko kojih se valja nešto više potruditi, ali koje zato nagrađuju nepca svojih pilaca neočekivanim blagodatima, prenosi gastro blog Bookaleta s kojeg vam donosimo ovu reportažu.

Novigradska vinarska reprezentacija: Paval Antonić (Pervino), Leonardo Palčić, Moreno Ivančić, Damir Mihelić (Ghira) i Alen Demark

Kod pet vinara, članova Udruge vinara Novigrad, Siniša Škaberna je probrao malvazije koje zavrjeđuju da ih se posebno istakne u vinskom opusu svakoga od njih, a nijedna nije bila svježa. Kušanje je otvoreno s malvazijom 2019. Leonarda Palčića, koja je, Škaberninim riječima, ispala prava „preslika Mediterana”. Rasla je na crvenoj zemlji dvjestotinjak metara od mora, pobrana je dosta kasno, 25. rujna, četiri sata je macerirana i zatim devet mjeseci držana na finom talogu uz miješanje, samo u inoxu, te rezultirala krasnim balansom snage i filigranske složenosti. Slanost, bijeli kamen, alge te suho bilje, pogotovo smilje i ružmarin, aromatska su kruna herbalno-mineralnog identiteta ove malvazije. „Eto, kroz more ste uvedeni u svijet novigradskih malvazija”, zaključio je Škaberna i poveo kušačima ispunjenu dvoranu korak dalje.

Siniša Škaberna predstavio je pet iznimnih novigradskih malvazija

Malvazija Alena Demarka iz 2018. je zlatne boje, jer je dulje macerirana pa zatim čuvana dvije i pol godine u tonneau bačvama od akacije. „Drvo ne smeta već je naprotiv dalo prostora ovome vinu koje je bogato, voćno, dobro drži svježinu i puna su ga usta”, zaokružio je Škaberna sliku Demarkove malvazije. Na red je došla orange malvazija 2020. vinarije Pervino, macerirana četiri mjeseca („To je kaubojsko vino, baby!”, klikće Škaberna) i zatim čuvana u netostiranim bačvama, razvivši arome zrelog i ukuhanog žutog voća, pogotovo žutih jabuka. Ovo će vino za godinu-dvije biti još šarmantnije, a Škaberna očekuje da će razviti i marcipanske note.

Kao da je redoslijed njihova kušanja poslagan po atraktivnosti i neobičnosti, četvrta novigradska malvazija iz Škaberninog izbora bila je malvazija Betonica Eggo 2018. iz vinarije Morena Ivančića. Nakon sedmodnevne maceracije ova je malvazija čuvana dvije godine u betonskom jajetu i za to vrijeme uopće nije dirana, pa je na kraju ispala vrlo mineralna i izrazito voćna, s notama zrele kruške, oskoruše i žute jabuke, te taninskim notama preuzetima iz kožice, ne iz drva jer ga tu nije bilo.

Naposljetku, na red je došla malvazija Madura 2019. iz vinarije Ghira Damira Mihelića. Nakon 15 dana maceracije ova je malvazija čuvana godinu i pol u amforama od 430 litara i zatim još godinu dana u boci. Ova se malvazija, istaknuo je Škaberna, ponaša kao crno vino, odlikuje ju ekstremna mineralnost s mnogo tercijarnih nota poput marcipana i kože, i predstavlja istinski otisak istarske zemlje. I tako je od mora kušanje novigradskih malvazija završilo sa zemljom, uz prognozu da će sva kušana vina trajati još godinama. Posljednje dvije malvazije su pred kušanje dekantirane, što ne bi bilo potrebno ako ih se kuša iz velikih čaša, preporučuje također Škaberna,

Novigradski su se vinari i sa drugim svojim vinima predstavili i na zajedničkom štandu u sajmenom dijelu eventa, koji je održan u ugodnom i za ovakva događanja vrlo podatnom zdanju hotela Nautica. Otvarajući peti ovogodišnji Wine EnoGastro VIP Event koji se nakon Zadra, Splita, Zagreba i Rijeke skrasio u Novigradu, uzvanicima su dobrodošlicu poželjeli glavni organizator Dantes Begić, direktorica Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferenac, voditelj objekta Stefano Mužina te glavni chef restorana Navigare Zoran Martić, koji se s ekipom kuhara brinuo da pred posjetitelje gotovo neprestanu dolaze razni zanimljivi zalogaji.

Vesna Ferenac
Pazinski cukerančić i tri malvazije središnje Istre

Dinamičan program kratkih i jezgrovitih radionica nastavio je Davor Šišović, sljubljivanjem pazinskog cukerančića i tri različita stila malvazije iz središnje Istre. Cukerančići su ispečeni u pazinskoj slastičarnici Antica kolači, a s vinom, tradicionalno najčešće malvazijom, oni se mogu sljubiti na tri načina: prvi je da se zalogaj cukerančića u ustima potpuno razmrvi, zatim proguta, i preko toga se popije gutljaj vina, pri čemu dolazi do standardnog efekta ispiranja usta koja ostaju čista za nove okuse koji slijede; drugi način je da se u ustima razmrvljeni cukerančić ne proguta već se preko tih mrvica uzme gutljaj vina, u ustima ih se promiješa i zatim zajedno proguta, a pri tome dolazi do miješanja aroma kolača i vina i njihova spajanja u novu kvalitetu; a treći je način da se u usta stavi cijeli komadić cukerančića, ne razmrvi se već ga se onako cijelog zalije gutljajem vina i pusti se da ga vino natopi i otopi, pritom se arome iz vina razdvajaju na slatku i kiselu komponentu i plešu unutar usta poput glazbe u stereo zvučnicima.

Sva tri načina sljubljivanja najprije su iskušana uz Pazinsku malvaziju 2018. iz vinarije Anđelini iz Velanovog Brijega kraj Pazina, a zatim su primijenjena i uz kušanje pet-nat pjenušca od malvazije vinarije Radanović iz sela Zovići kraj Trviža, te naposljetku sa slatkom passito malvazijom vinarije In Sylvis iz Svetog Petra u Šumi. Kušačima se, razumljivo, najviše dopao treći način sljubljivanja cukerančića i vina, ali da bi se shvatilo zašto je to najbolji način, treba probati i prva dva.

Rino Prelac i Mira Šemić

Tri amblemska vina vinarije Prelac iz Momjana predstavila je, uz vinara Rina Prelca, sommelierka Mira Šemić, počevši od svježe malvazije, pa preko refoška iz 2018. do momjanskog muškata iz 2021. godine. Prelčevu malvaziju, branu sredinom rujna, Mira Šemić je opisala kao laganini vino s „aromama žute boje” odnosno jabuke, kruške, ne jako zrele breskve, bijelog cvijeća i podrazumijevajućih citrusa, koju odlikuje svježina i dugi aftertaste, a lijepo bi se slagala sa svim jelima od ribe i morskih plodova, ali i sirevima. Refošk je pak duboko vino rubinske boje s ljubičastim odsjajem koje je čuvano u petstolitarskim bačvama, a već godinu dana je u boci i ne pokazuje znakove starenja, već se odlikuje aromama rogača, čokolade i griotta. Muškat momjanski, koji je odnedavno dobio europsku oznaku izvornosti, je još mlad i lepršav, a u svoju top-formu doći će za dva mjeseca, baš u lipnju, kad će ga biti najljepše piti.

U programu radionica moglo se štošta zanimljivog saznati i u manje poznatim vinima vinarije Krauthaker, o vinima prve hrvatske ekološke vinarije Škaulj iz Nadina u Ravnim kotarima, ali i o sve zanimljivijem asortimanu porečke craft pivovare Bura.

Zanimljivostima je obilovao i sajamski dio eventa: uz već spomenuti zajednički štand udruge novigradskih vinara, predstavili su se i vinarije Giulio Ferenac iz Vižinade, Sosich iz Vižinade, Cossetto iz Kaštelira, Radanović iz Zovića, Matiška iz Nedešćine, Ščurek iz Goriških brda, Krauthaker iz Kutjeva, Bernobić iz Višnjana, Matić iz Višnjana, Prelac iz Momjana, Dvorac Belaj iz Belaja, i drugi; sva svoja piva na kušanje je ponudila craft pivovara Bura iz Poreča, a Count’s Drinks iz Kaštelira je osim svojih bezalkoholnih napitaka nudila i koktele, među kojima je kod posjetitelja najomiljeniji bio gin tonic s Count’s Drinks tonikom i ginom Flying goat također kaštelirske Istarske kapljice.

Cijeli tekst pročitajte na gastro blogu Bookaleta na linku https://bookaleta.com/u-znaku-novigradskih-malvazija-wine-enogastro-vip-event-u-novigradu/

Obljetnica formiranja brigade na Učki – Miletić: Istarski se čovjek uvijek borio protiv nepravde

policija mup kombi

Policajac za sebe zadržao više od 800.000 kuna naplaćenih kazni