in

Novigrad za Dan planeta Zemlje priprema brojne aktivnosti: “Hoditi i zdravi biti”, eko akcija, sadnja drveća, modna revija…

Foto Grad Novigrad

Ovog vikenda, u Novigradu održat će se niz aktivnosti u znaku zdravlja, ekologije i zajedništva povodom Dana planeta Zemlje, koji se u cijelom svijetu obilježava 22. travnja. Program obilježavanja Dana planeta Zemlje već je započeo s aktivnostima hodanja najmlađih Novigrađana, kada su djeca talijanskog vrtića „Suncokret – Girasole“ i osnovnoškolci prošetali stazom uz more uz novigradsku šetnjicu.

Glavni događaj obilježavanja Dana planeta Zemlje započinje u subotu 20. travnja u 10 sati kada će Novigrad-Cittanova zajedno s drugim gradovima Istre sudjelovati u županijskoj manifestaciji u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, pod nazivom Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando. Deset kilometara duga staza pješačenja, koja počinje i završava u Kastaniji/Pineti, ispred Moto kluba Pirates, obilježit će ovaj poseban dan zdravom aktivnošću i druženjem, a sve sudionike nagradit će se besplatnim majicama i okrjepom po završetku pješačenja. Predstavnici Crvenog križa pružit će besplatno mjerenje tlaka i šećera svim zainteresiranima.

U subotnjem programu održat će se i tradicionalna ekološka akcija čišćenja podmorja koju organizira Sportsko-rekreativni klub podvodnog ribolova Erik Radin. Akcija će se odvijati tijekom dana u priobalnom dijelu novigradske starogradske jezgre.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje nastavit će se u ponedjeljak 22. travnja, kada će djeca iz novigradskog dječjeg vrtića hoditi do Karpinjana i Parka Janeza Ziherla, te doprinijeti očuvanju prirode sadnjom stabala u Parku Irme Benčić. Ova aktivnost je dio dugogodišnje tradicije sadnje i oplemenjivanja prostora Grada, tijekom koje su djeca iz oba novigradska vrtića već posadile stabla tamarisa na području Rivarele i crnogorične stablašice u Parku Novigradske biskupije, drvored sa šezdesetak stabala bagrema, čempresa i lipa, te voćke u dječjem vrtiću. U akcijama sadnje drveća u organizaciji Grada Novigrada i Turističke zajednice Grada Novigrada – Cittanova, uz mališane iz oba vrtića, tradicionalno sudjeluju i djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Neapolis.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje nastavit će se kulturnim događanjem u večernjem programu CMIK-u u ponedjeljak 22.travnja od 19,30 sati, kada će svi posjetitelji moći uživati u kreativnoj modnoj reviji i izložbi odjeće od papira, autorskom radu kreativne Novigrađanke Giuliane Benjak.

Gradska knjižnica Novigrad pridružila se obilježavanju Dana planeta Zemlje, organizirajući predavanje dr.sc. Vesne Bosanac na temu zdrave prehrane i očuvanja okoliša. Predavanje pod nazivom “Doprinos jednostavne, a kvalitetne prehrane očuvanju okoliša” održat će se u utorak, 23. travnja, s početkom u 18h u Gradskoj knjižnici, a na predavanju možete saznati kako se zdravo hraniti, vodeći pri tome brigu o okolišu. Dr. Bosanac će primjerima pojasniti kako se mudrim odabirom namirnica i pravilnim planiranjem i kupovinom namirnica, može smanjiti otpad od ambalaže, te smanjiti prisutnost polugotovih i gotovih obroka u prehrani. Na taj način možete doprinesti zaštiti okoliša i racionalnosti kućnih financija, te smanjiti otpad od ambalaže i izbjeći nepotrebno bacanje hrane.

Foto KREG Galatea - Turnir u Vrsaru

U Vrsaru uspješno završen 8. Galatea cup: Brojne medalje za male gimnastičarke

Mali rukometaši iz OŠ Tar-Vabriga škola rukomet natjecanje anamarija kodnik circota

TAR: Medalja za male školske rukometaše na istarskom natjecanju