in

Novigradski župnik i Porečan DON LUKA PRANJIĆ odlazi u EKVADOR: „Teško mi je rastati se od mojih Novigrađana, ali u mom srcu gori misijska vatra. Želim pomagati siromašnima“

Foto Tanja Kocijančić

Buran je pljesak dobio novigradski župnik, vlč. Luka Pranjić, rodom iz Poreča, kada je u srijedu navečer u gradskoj vijećnici na svečanoj sjednici Gradskog vijeća  za izniman doprinos u razvoju vjerske i društvene zajednice dobio priznanje povodom Dana grada i proslave sv. Pelagija – plaketu Grada Novigrada. Bio je to zapravo oproštaj od omiljenog župnika, jer on uskoro odlazi kao misionar na drugi kraj svijeta – u Ekvador. Stoga će don Pranjić u nedjelju, 1. rujna, u 19 sati tijekom euharistijskog slavlja u porečkoj katedrali misijski križ primiti iz ruku porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše, kao znak misijskog poslanja i službe koju će uskoro započeti u toj dalekoj zemlji.

Vlč. Pranjić ostavio je duboki trag u novigradskoj crkvenoj i svjetovnoj zajednici svojim mladim i otvorenim duhom i stoga su mu Novigrađani ovim priznanjem odali čast za njegov predani rad i poželjeli mu puno uspjeha i mudrosti na novoj dužnosti u dalekom Ekvadoru.  U osam godina kao župnik Novigrada i Dajle, u suradnji sa župljanima i Gradom Novigradom, obnovljene su dvije crkve, župna kuća dobila je novu fasadu, uređena je unutrašnjost Župne crkve sv. Pelagija i sv. Maksima, izgrađena je crkva Sv. Vinka pored Doma za starije i nemoćne, kao i zgrada s osam stanova u suradnji s Biskupijom od koje će prihodi u cijelosti biti namijenjeni za pomoć učenicima i studentima Istre.

-Još dok sam studirao, dok sam se spremao za svećenika, u meni se rodila želja za misijama. Ići tamo gdje je Crkva u najvećoj potrebi, gdje vlada siromaštvo, gdje nema dovoljno svećenika. Prije osam godina biskupu sam otvoreno progovorio o tome, ali zbog potreba koje je naša biskupija tada imala, nije me mogao pustiti i morao sam čekati. 

Konačno, oko Uskrsa prošle godine obećao je da ću moći ostvariti svoju želju i da će me na jesen 2019. pustiti u misije kao svećenika na 5 godina. To se i ostvarilo, veli nam don Pranjić. 

Dodaje da ide u Ekvador, u siromašno predgrađe grada Milagro, gdje treba osnovati župu i gdje će biti prvi župnik.

-Bit će to jako velika župa za naša shvaćanja, gotovo 80 tisuća ljudi. S radošću prihvaćam ovaj izazov. U Novigradu sam bio osam godina i zaista sam zavolio ovo mjesto i ljude. Novigrad je župa na kojoj bi, mislim, svaki svećenik htio ostarjeti. Teško mi je bilo rastati se od mojih Novigrađana, ali kada u srcu gori misijska vatra, ona postaje jača od svega onoga što nam se kao ljudima sviđa, na što smo navikli, pa i od onoga što smo kao ljudi zavoljeli, otkrio nam je uskoro bivši novigradski župnik. 

Don Pranjić primit će u porečkoj katedrali misijski križ iz ruku porečkog i pulskog biskupa, što je velik događaj za Porečku i Pulsku biskupiju, ali i za cijelu Hrvatsku, čime će i službeno započeti priprema za listopad, kojeg je u povodu 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud, papa Franjo proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom za cijelu Crkvu.

-Slanjem svog svećenika u misije naša biskupija, a time i don Luka, odgovara na poziv pape Franje upućen cijeloj Crkvi. Svjesni da i u našoj biskupiji postoje potrebe za svećenicima, naša misijska otvorenost i želja da cijeli svijet čuje za Krista time je još veća. No, kada razmišljamo da naš svećenik odlazi u Latinsku Ameriku, u misli nam dolaze članci objavljeni u časopisu Radosna vijest naših misionara s tog kontinenta u kojem redovito govore o velikom nedostatku svećenika u tim zemljama. Premda su potrebe i u našoj biskupiji velike, broj od 100.000 vjernika na jednog svećenika u tim zemljama daleko premašuje naših 85 svećenika na 134 župe i 207.000 stanovnika, te vraća mir u srce i jasnoću koliko je važan ovaj događaj  za našu biskupiju, ali i za cijelu Crkvu, podsjeća u svome obraćanju, koje je ovim povodom objavio ravnatelj Papinskih misijskih djela u Porečkoj i Pulskoj biskupiji preč. Mirko Vukšić.

Don Luka Pranjić rođen je u Puli 9. lipnja 1983. godine i odrastao u Poreču. Za svećenika je zaređen 9. lipnja 2007. godine. Kao mladomisnik prima službu odgojitelja u Pazinskom kolegiju, biva imenovan župnim vikarom u Umagu te upraviteljem župa Grožnjan, Krasica i Kostanjica. 2009. godine imenovan je župnikom u mjestima Grožnjan, Krasica, Momjan, Kostanjica te Brda. Od 2011. godine župnik je u Novigradu i Dajli.

Po primanju misijskog križa odlazi kao misionar u Ekvador, gdje će djelovati u gradu San Francisco del Milagro u biskupiji San Jacinto de Yaguachi.

Don Luka pridružit će se brojci od 78 Hrvatskih misionara i misionarki koji djeluju u 27 zemalja svijeta: u Africi 35, u Americi 27, u Oceaniji 4 i u Europi 13 javljaju iz Papinskih misijskih djela, ustanove Katoličke Crkve koja pomaže braći i sestrama u misijskim krajevima – molitveno i materijalno, objavila je biskupija.

POREČ: Otvoreni upisi u školu ritmike za curice i za trening “Postani Superman” za dečke

FUNTANA: Malo papirnato kazalište KAMISHIBAI – 31. kolovoza predstava za djecu