in

FUNTANA: Malo papirnato kazalište KAMISHIBAI – 31. kolovoza predstava za djecu

Kamishibai – malo papirnato kazalište nekada davno bilo je jako popularno na ulicama Japana, a svoju je publiku pronašlo diljem svijeta, u urbanim i ruralnim sredinama. Ovaj jedinstveni oblik umjetnosti ima svoju dugu, višestoljetnu povijest. Kamishibai pripovjedači, noseći na svojim biciklima male pozornice, išli su od sela do sela i djeci pričali priče. Djeca bi od njih kupila slatkiše i smjestila se pred malom pozornicom i s velikim užitkom slušala, prateći ilustrirane podloške koje je pripovjedač sam izmjenjivao u drvenom okviru. Ovakav način pričanja priča bio je popularan sve do onoga dana kada je na svijet došla televizija…

A intimna i očaravajuća atmosfera tog jednog minulog doba, pod blagim svjetlom reflektora, vladala je sinoć na Trgu sv. Bernarda u Funtani gdje su se, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, okupila renomirana imena slovenske i hrvatske kamishibai scene, koja su djecu zavukla u čaroban svijet mašte između slike i riječi.

S punom košarom slatkiša dočekali su ovi umjetnici brojne mališane te ih edukativno-kreativnom radionicom proveli kroz Malu školu kamishibaija, koju su vodili Breda i Darko Kočevar iz Bele krajine te Rok Glavan iz Ljubljane, kamishibai pripovjedači i umjetnici s bogatim festivalskim iskustvom.

Uslijedio je potom maraton zadivljujućih izvedbi, na hrvatskom, slovenskom, talijanskom i engleskom jeziku, a predstave su gledali i mali i veliki posjetitelji, domaći i strani gosti, namjerni i nenamjerni prolaznici. „Antuntun“, „Brivec frizer in pediker“, „Regoč“, „Turčin, Žabe, Mjehurići“ oduševili su mlađu publiku, a za odrasle su se na repertoaru našle: „Seamstress and Scissors“, „Čarobna mast“, „Gospodin Libar“, „Žganjica“ i „Teta“ u odličnoj izvedbi Tatjane Grabrijan, Brede i Darka Kočevara, Jadranke Završnik, Roka Glavana i Udruge Kozlići.

Oduševljenje publike i kamishibai pripovjedača pristiglih u Poreč, još na 8. međunarodnom festivalu pročitanih BOOKtiga, 2015. godine, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, dao je novi vjetar u leđa djelatnicama porečke knjižnice da se u suradnji sa kamishibai umjetnicima realizira ovaj već dugo željeni festival u Istri. Uz pokroviteljstvo Turističke zajednice općine Funtana i suorganizatora Zavod Kultura in prosveta iz Ljubljane u suradnji s Društvom kamišibaj Slovenije, stvoren je temelj odličnog primjera obogaćivanja kulturnog turizma na našem području i veliki zalog za budućnost da ovakav oblik pričanja priča pod ljetnim nebom postane i tradicionalan.

Ovogodišnje izdanje kamishibai festivala završit će danas, 31. kolovoza, novim predstavama za djecu, a prva je na redu u 20 sati na Trgu sv. Bernarda.

Novigradski župnik i Porečan DON LUKA PRANJIĆ odlazi u EKVADOR: „Teško mi je rastati se od mojih Novigrađana, ali u mom srcu gori misijska vatra. Želim pomagati siromašnima“

Porečke nogometaše 31. kolovoza čeka derbi u Novigradu