in

Objavljena monografija o istarskom pršutu

Foto Bookaleta

Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa upravo je objavila monografiju „Istarski pršut”, prvu opsežniju tiskovinu posvećenu najpoznatijoj istarskoj tradicijskoj gastronomskoj deliciji koja od 2015. godine nosi i europsku Zaštićenu oznaku izvornosti. Monografija „Istarski pršut” te još dvije manje tiskovine, priručnik za ugostitelje i potrošače „Istarski pršut – upute za korištenje” i „Istarski pršut – priručnik za klaonice”, objavljeni su u sklopu projekta „informiranja i promoviranja na unutarnjem tržištu” financiranog sredstvima Europske unije preko nacionalnog Programa ruralnog razvoja. U brošurama „Upute za korištenje” i „Priručnik za klaonice” tekst je samo na hrvatskom jeziku, dok je monografija „Istarski pršut” četverojezična, s tekstom na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, objavio je gastro portal Bookaleta.

Naslovnica monografije o pršutu

Monografija „Istarski pršut” na 120 stranica kroz devet poglavlja donosi obilje informacija i zanimljivosti o ovom ukusnom proizvodu u kome su stopljena umijeća mnogih generacija istarskih seljaka i o njegovoj ulozi u suvremenom gospodarstvu i gastronomiji današnjice.

Davor Šišović

Prvo, uvodno poglavlje naslovljeno je „Priča o istarskom pršutu” u osnovnim crtama opisuje istarski pršut kao proizvod, proces njegova nastanka i njegov značaj.

U drugom poglavlju „S istarskim pršutom kroz povijest” se na osnovu provedenih istraživanja dokumentirano iznose saznanja o uzgoju svinja i proizvodnji pršuta u daljoj i bližoj prošlosti, od antike pa do zlatnog doba istarskog turizma u drugoj polovici 20. stoljeća. Svakako je zanimljivo istaknuti da najstariji dosad pronađeni pisani spomen pršuta u Istri potječe iz 1580. godine!

Slijedi poglavlje „Pršut u istarskoj tradiciji”, u kome se na osnovu provedenih etnografskih istraživanja predstavlja prehrambeni, gospodarski i društveni značaj pršuta za negdašnju istarsku seosku obitelj, opisuje se tradicionalna istarska praščina odnosno kolinje, i donosi niz tradicionalnih lokalnih recepata za proizvodnju pršuta u različitim selima diljem Istre.

Prva suvremena tema obrađena je u poglavlju „Istarski pršut sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI)”, u kome se iznose razlozi i motivi te objašnjavaju proceduralni i tehnološki detalji vezani uz zaštitu istarskog pršuta, koja je uspješno dobivena 2015. godine.

Cijeli članak pročitajte na Bookaleti na linku https://bookaleta.com/objavljena-monografija-o-istarskom-prsutu/

Dva kobasičarska događaja u Svetom Petru u Šumi

covid korona maskica unsplash

Istra u subotu s malo novozaraženih