in

OTRKIJTE ISTRU: U srijedu 5.7. prva Žminjska štuorija vodi vas kroz znamenitosti i gušte

Žminjska štuorija - Foto Tanja Kocijančić

Od srijede, 5. srpnja, kreće redovni ljetni ritam besplatnih vođenih obilazaka žminjskih znamenitosti nazvan Žminjska štuorija. Svake srijede sve do kraja kolovoza, s polaskom u 10 sati (sutra iznimno oko 10.30 sati) ispred turističkog ureda odnosno srednjovjekovne žminjske Kule, vodičkinja Karla Čerljenko Bulić povest će goste u jednosatni obilazak Žminja i predstaviti povijest i razvoj Žminja kao naselja, njegove stanovnike, njihove običaje i jezik, sakralnu i svjetovnu graditeljsku baštinu, i ispričati im „štuoriju” o tome kako su Žminjci kroz stoljeća živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli, i kako žminjski gosti sve to mogu pronaći i doživjeti u današnjici. 

Nakon polaska s početke točke kod žminjske Kule, ruta Žminjske štuorije vodi duž Čakavske kuće pa prema poznatoj žminjskoj šterni, nastavlja se drevnom kamenom ulicom Štrada te obilascima kanoničke kuće, kapele Sv. Trojstva i crkve Sv. Antuna, i završava na mjesnom placu Zad kaštela, gdje će goste dočekati štandovi s delicijama lokalnih proizvođača.

I ove će godine biti prezentirani domaći kruh, pašta i žminjsko kafe. Izlagači koji su potvrdili dolazak sutra su Žminjski gušti, Slastičarnica Erman, OPG Povratak prirodi sa svježim povrćem, OPG Frane, OPG Pilat s medom, Cafe Monte, OPG Silvano Bulić i Lucie keramika.

U slučaju kiše, samanj seli u žminjsku kulu.

Žminjska štuorija pokrenuta je prije devet godina, a svake se godine ovaj zanimljiv turistički doživljaj obogaćuje ponekim novim sadržajem, pa će tako gosti i ove godine nakon obilaska, uz kušanje već spomenutih žminjskih delicija, moći poslušati i priču o žminjskoj kavi, naravno uz degustaciju.

Dođite – obilazak je besplatan!

Foto Grad Novigrad

Uspjeh Istrijana u trapu – Cernogoraz i Ravalico zaključili Europske igre momčadskim zlatom

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: Nova dječje sprave i javna rasvjeta u Parku novigradske trikotaže