in

Padobranska reprezentacija Katara na pripremama u Poreču pod vodstvom svjetskog prvaka Uroša Bana

Brojni su Porečani proteklih dana na nebu iznad svog grada mogli primijetiti let ljubičasto-bijelih padobrana. Naime, padobranska reprezentacija Katara priprema se upravo u Poreču i to pod vodstvom Slovenca Uroša Bana, višestrukog svjetskog prvaka u skokovima s padobranom.

Kako je napomenuo Ban, reprezentacija se odlučila na pripreme u Istri jer postoji potrebna infrastruktura poput sportskog aerodroma, oprema za padobranske skokove te smještajna infrastruktura. Dodatno, u Poreču veći dio godine boravi i izbornik Hrvatske padobranske reprezentacije Goran Ratkajec, koji uz padobranski klub, u Poreču u zoni Žatika izrađuje i manje, sportske avione. Dolasku reprezentacije pogodovalo je i relativno brzo rješavanje potrebne papirologije, zbog otežanosti putovanja u druge destinacije za vrijeme COVID-a.

Reprezentacija, u ukupnom sastavu od 14 članova, boravit će u Istri mjesec dana, te će se pripremati u klasičnim padobranskim disciplinama.  Svima je cilj isti – skokom s visine od 1000 m doskočiti na točku promjera 2cm. Svaki promašeni centimetar mjeri se elektronski i pribraja kao kazneni bod. Dnevno svaki skakač odradi desetak skokova, a na svaki utječu vremenske prilike, posebno vjetar.

Padobranci se pripremaju za naredno veliko prvenstvo. Naime, Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje se lani trebalo održati, odgođeno je zbog pandemije koronavirusa, pa se čeka odluka hoće li se u ovoj godini prvo održati svjetsko ili europsko prvenstvo. Kako bilo, istarsko nebo bit će prošarano padobrancima, priopćeno je iz Grada Poreča.

U Istri 20 novozaraženih, broj ukupno oboljelih troznamenkast

POREČ: Učenica flaute Ava Asia Kanceljak na međunarodnom natjecanju “Glazbena čipka”