in

PARKLET U POREČU – Za zdravlje u zajednici

24. Sajam zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova koji se inače tradicionalno odvija u Vinkovcima, ove je godine uslijed epidemiološke situacije uspješno održan on-line. Na ovogodišnjem je Sajmu zdravlja Grad Poreč predstavljala dipl.ing.Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium koja je prikazala dio inovativnog i klimatski odgovornog projekta Poreč-Living streets.

Kroz taj veliki projekt se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama i poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila što direktno utječe na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi i na smanjenje emisije stakleničkih i ostalih plinova.

U sklopu projekta Poreč-Living streets, Gordana Lalić je 29.04.2021., kao predstavnica Zdravog grada Poreč,  prikazala prezentaciju o PARKLETU u Poreču. Parklet je inače improvizirana zelena površina koja se s pločnika proširuje na kolnik te tako zauzima nekoliko parkirališnih mjesta i stvara više prostora za ljude, druženja, okupljanja u centru grada.

Parklet služi za transformaciju ulica i prostora koji su zagušeni prometom, omogućava  transformaciju prostora koji je namijenjen parkiralištima za automobile tako da  postanu površine za aktivnosti i druženje, potiče stanovnike na dolazak u grad. Takvi dijelovi u centru grada osiguravaju prostor za bicikle te za okupljanje pješaka, potiču pozitivne promjene u ustaljenim obrascima ponašanja te direktno utječu na postizanje ciljeva europske energetske politike po pitanju smanjenja emisija CO2.

Prvi takav parklet ubrzo će osvanuti u Zagrebačkoj ulici kako bi obogatio socijalno, društveno i gospodarsko tkivo zajednice i utjecao na smanjenje korištenja automobila i time na smanjenje emisije CO2.

Zdravi grad Poreč

ROVINJ: Kiara Maurović na državnom Lidranu 2021.

BUJE: Fabrizio Vižintin kandidat IDS-a za gradonačelnika