in

Počela sezona tartufa, ali…

Udruga tartufara “Istra” ovog 1. runa nije u Motovunskoj šumi obilježila otvaranje sezone lova na bijeli tartuf – Tuber Magnatum, najskuplju podzemnu gljivu na svijetu! Razlog je pandemija virusa Covid-19. Poštuju se preporuke Stožera civilne zaštite. Tako se daje primjer odgovornosti i šalje preporuka da svi budemo disciplinirani dok ne prođe epidemija. Istarski tartufari okupljeni u Udrugu tartufara “Istra” se snažno i angažirano bore za zaštitu istarskih šuma, staništa tartufa i zaštitu stoljetne tradicije tartufarenja u Istri, piše portal Istragram.hr.

Sezona lova na bijeli istarski tartuf započela je 1. rujna i trajati će do Nove godine. Tartufi se ne love samo u Motovunskoj šumi. Ima ih od padina Učke, Boljunskog Polja, Huma, Pazinštine, svugdje oko Buzeta pa dolinama Mirne, Raše, Butonige, Dragonje sve do Oprtlja i Grožnjana. Motovun je s istoimenom šumom najpoznatiji, a Livade su najveće sajmište.

Lov na tartufe (engl. truffle hunting) je sve popularniji turistički proizvod koji u ovom dijelu Istre u značajnoj mjeri aktivira smještajne, ugostiteljske i poljoprivredne kapacitete, a kroz specijalizirane manifestacije poput Festivala tartufa izravno doprinosi popularizaciji konzumacije tartufa, a sama manifestacija postaje razlog dolaska i utječe na još bolje turističke rezultate u posezoni do kraja godine.

Ove, 2020. godine, većina javnih okupljanja reducirana je ili otkazana zbog virusa Covid19. Buzet još jednom preskače izradu velike jubilarne “Dvadesete” fritaje s tartufima, i ostaje na 19 održanih od 1999. godine, tvrtka Zigante otkazala je u Livadama svoj tartufarski festival a vjerojatno će općine Motovun i Oprtalj u zadnji čas odlučiti što će raditi sredinom listopada, jer šuška se da bi Istra od listopada bila u “žutom” polju, što bi otvorilo vrata Austrijancima, Talijanima i Slovencima koji vole tartufe i najbolji su gosti do početka studenog.

Buzetu se “tartufarska štafeta” vraća prvi vikend studenog kada bi se trebao održati tradicionalni Vikend tartufa u centru grada. Zbog epidemioloških uvjeta mnoge su istarske manifestacije ove godine otkazane ili simbolično održane. A tartufi su još u šumi.

Izvor Istragram.hr

MOTOVUN: U subotu otvaranje izložbe “U provinciji uma” Marine Ćorić

Istra – Novih 9 zaraženih u srijedu