in

Utrka 100 MILJA ISTRE starta 12. travnja – početak u Labinu a cilj u Umagu

Foto: 100 milja Istre

Prvi dani proljeća donose šesto izdanje ultratrail utrke 100 Milja Istre, koja će startati u Labinu 12. travnja u 16 sati. Prva dionica duga je 170 kilometara, odnosno stotinu milja, a nakon toga isti se dan trči 110 kilometara sa startom u Lovranu u 22 sata. Dan kasnije u 9 sati u Motovunu se trči 41 kilometar i onda u podne slijedi u Buzetu utrka na 67 kilometara.

Dosad je prijavljeno 1.800 sudionika iz 51 države. Organizatori su Sportsko rekreativni klub Alba Labin s trgovinom sportske opreme SportBox Buzet, uz pomoć partnera Grada i TZ-a Labin. Pomagat će 450 volontera iz Hrvatske i cijele Europe. Utrka na 110 kilometara ujedno i treće prvenstvo Hrvatske u trailu pod kapom Hrvatskog atletskog saveza, a za naslov prvaka Hrvatske borit će se više od 90 natjecatelja.

Od 2016. godine 100 milja Istre uvrštena je u Ultra-Trail World Tour (UTWT), koji čini elitna skupina od samo nekoliko prestižnih svjetskih utrka.

Na stazi će trkači doživjeti sve moguće aspekte trail trčanja, kao što su jako zahtjevni i tehnički tereni, malo coasteringa, sjajne srednjovjekovne gradiće, duboke šume, urbane sredine i blatne doline, sve začinjeno panoramama koje oduzimaju dah.

Prva utrka duga 170 kilometara starta u Labinu, penje se na Učku te se nakon prolaska grebenom Ćićarije spušta u Buzet. Staza će potom natjecatelje odvesti u Hum, najmanji grad na svijetu, pa preko Motovuna i Grožnjana na cilj u Umag. Sljedeća po težini s razine mora nudi uspon na najviši istarski vrh Vojak. Na sedlu pod Vojakom se staza spaja na stazu najduže utrke te je slijedi skroz do Buzeta a potom do Oprtlja. Prije cilja u Umagu morat će savladati dva uspona i pregaziti potok, sve pod budnim okom stare utvrde Pietrapelosa.
Treća utrka, duga 67 kilometara, odličan je poligon za natjecatelje koji se u budućnosti žele okušati na ultratrail utrkama dok je četvrta utrka prilagođena početnicima u trail trčanju.

Cilj svih utrka i centar svih popratnih događanja je u Umagu, gdje će se održati i Ledo 1 milja Istre, simpatična utrka za najmlađe.

DAMIR HRVATIN: Porečka se riva uređuje za GRAĐANE

Porečki rukometaši spremaju se za put – sutra ih čekaju Spačva i Gospić