in

POREČ: 28. VINISTRA otvorena – U Žatiki više od 80 vinara – Moći ćete kušati malvazije iz 10 zemalja

Otvorenje Vinistre 2022. - Foto Tanja Kocijančić

Istarski župan Boris Miletić svečano je danas u porečkoj dvorani Žatika proglasio otvorenom 28. Vinistru, najveću i najstariju regionalnu izložbu vina koja se odvija do nedjelje, 8. svibnja. Pred mnogobrojnom publikom i uzvanicima župan je naglasio da je ove godine pred ocjenjivačima bio rekordan broj uzoraka – 565 uzoraka vina i rakija, od toga 273 malvazije.

Vinistra 2022 - Foto Tanja Kocijančić
Vinistra 2022 – Foto Tanja Kocijančić

-To je taj put i naša vizija, cilj vrhunska kvaliteta. Kada vidimo koliko zlatnih i platinastih medalja je podijeljeno ove godine svi skupa možemo biti ponosni na naše vinare. Imamo izvrsnu zemlju i uvjete. Istrijani su tijekom godina uveli nove tehnologije i sada smo zahvaljujući njima na svjetskoj vinskoj karti. Naši vinari stoga su itetako zaslužni za brendiranje Istre za rad, život i uživanje, naglasio je istarski župan Miletić.

Među uzvanicima bili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, poseban savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, dožupanica Jessica Acquavita, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, predstavnici Primorsko-goranske županije, istarski saborski zastupnici i mnogi drugi.

Vinistra 2022 - Foto Tanja Kocijančić
Vinistra 2022 – Foto Tanja Kocijančić

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti istaknuo je da su se nakon dvije neizvjesne pandemijske godine okupili opet u Žatiki.

-Uloženo je puno truda i sredstava kako bi se naša vinska priča nastavila bez obzira na sve okolnosti, Veseli me što uz poznate veterane na Vinistri nastupaju i mlade generacije s vinima izvrsne kvalitete, naglasio je Benvenuti.

Vinistra 2022 - Foto Tanja Kocijančić miletić otvorio
Vinistra 2022 – Foto Tanja Kocijančić

Gradonačelnik Loris Peršurić kazao je da je posebno ponosan što se Vinistra vratila u Žatiku u punom sjaju. „Vinistra je za nas više od samog sajma, ona brendira našu malvaziju, Istru i Poreč i to ne samo u regiji, nego i izvan granica Hrvatske, naveo je Peršurić, zahvalio se svim vinarima i čestitao dobitnicima medalja.

Otvorenje Vinistre 2022. - Foto Tanja Kocijančić
Otvorenje Vinistre 2022. – Foto Tanja Kocijančić

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam istaknuo je kako Istra i Kvarner čine 17 posto hrvatske proizvodnje vina.

„Upravo su vinari pokazali kako se kroz vinske ceste, inovacije i stalno podizanje kvalitete vina, u kombinaciji s autohtonom gastronomijom, može značajno pridonijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma i brendiranju destinacije. Ohrabruje činjenica da nam se kontinuirano, već nekoliko godina, povećava izvoz vina više cjenovne kategorije, posebice pjenušavih vina, što jasno govori da međunarodnu promociju i pozicioniranje hrvatskih vina treba graditi upravo u segmentu vrhunske kvalitete“, rekao je Kovačević

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede kazao je kako je na području Istarske županije ugovoreno projekata u vrijednosti 800 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj, a do sada je isplaćeno 612 milijuna kuna.

„Istarski vinogradi prostiru se na nešto manje od tri tisuće hektara, Istra je središte vinogradarstva i vinarstva pa se veselim svemu onome što su nam pripremili vinari ova tri dana“, zaključio je Mršić.

Vinistra se ove godine prostire na 3.500 četvornih metara gdje tri dana izlaže više od 110 izlagača, od čega 80 vinara. Interes izlagača nikad nije bio veći.

Predstavljanje europskog projekta The Malvasia Myth i masterclass s vinima iz projekta, vođena degustacija svjetskih malvazija, Chardonnay expression in Istria, pjenušci od autohtonih kvarnerskih sorti, finger food Plave Lagune u pop-up vinoteci…, tek je mali dio bogatog stručnog programa koji vas ovog vikenda očekuje u Poreču.

Na ovogodišnjem izdanju Vinistre sudjelovati će i međunarodni partneri na projektu „The Malvasia Myth“ čiji je cilj valoriziranje i brendiranje svih vina koja se danas nazivaju imenom Malvazija, odnosno promocija njihovih područja i proizvođača. LAG „Središnja Istra“ kao partner na ovom projektu u suradnji s Udrugom Vinistra ugostiti će predstavnike partnera iz Grčke i Italije te ih upoznati s područjem, specifičnostima, razvojem i značajem malvazija u Istarskoj županiji. Partneri će ujedno na zajedničkom štandu na Vinistri predstaviti svoja vina te će tako posjetitelji moći kušati malvazije iz Grčke i Italije, ali i ostalih područja koja se diče proizvodnjom ove vinske sorte. Prvi put bit će postavljen i štand posvećen ocjenjivanju Svijeta malvazija.

Upravo će se na tom punktu moći kušati malvazije iz deset zemalja uz vođene degustacije sommeliera u suradnji s Hrvatskim sommelier klubomogradara i vinara Istre.

Cijena ulaznice je 150 kuna, uz još 50 kuna povratne kaucije za staklenu čašu. Ulaznica uključuje narukvicu i vaučer u vrijednosti od 30 kuna kojeg možete iskoristiti u pop-up Vinistrinoj vinoteci u sklopu dvorane Žatika.

Cijena trodnevne ulaznice iznosi 350 kuna, a uz nju ćete dobiti vaučer u vrijednosti 90 kuna.

U petak je izložba otvorena od 13 do 19 sati, a u subotu i nedjelju od 11 do 19 sati.

Program svečanog otvaranja svojim je nastupom uveličala muška klapa Valdibora.

Foto Obrtnička komora Istarske županije

PAZIN: Festival strukovnih zanimanja počeo – Predstavljaju se škole, obrtnici i mogućnosti stipendiranja

Trg Degrassi ljeti - Foto Tanja Kocijančić

Općina Vrsar zapošljava – Traže prometnog redara, spremača i jednog stručnog savjetnika