in

Poreč će obilježiti Dan palčića – Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Gradska uprava Poreča u ljubičastom u čast palčićima

Poreč će ovoga petka osvjetljavanjem gradske palače ljubičastom bojom obilježiti Dan palčića – Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Cilj ove akcije je podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja, stoga se 17. studenoga, ljubičastom bojom osvjetljavaju znamenitosti diljem svijeta.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena, dok je u Hrvatskoj to više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovo je djeci, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Poreč se tako priključuje inicijativi svojih sugrađana, kao i Udruge Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” i daje veliki palčić gore za svu prijevremeno rođenu djecu, objavio je Grad Poreč.

gradska uprava poreč palača

Grad Poreč poduzetnicima daje potpore za nabavu urbane opreme

Foto IDS

Paus: Od Bruxellesa do Žbandaja i Momjana svi su izbori IDS-u bitni. Gdje se odlučuje o Istri, tu želimo biti