in

Poreč ima prvu hrvatsku ambasadoricu Europskog klimatskog pakta – Gordanu Lalić

Gordana Lalić, direktorica porečke gradske tvrtke Parentium d.o.o. imenovana je hrvatskom ambasadoricom Europskog klimatskog pakta, ujedno i prvom u Hrvatskoj. Naime, Europska komisija pokrenula je krajem prošle godine, Europski klimatski pakt, krovnu klimatsku platformu na razini cijele Europske unije koja poziva ljude, zajednice i organizacije da sudjeluju u klimatskim akcijama i grade zeleniju Europu.

Europski klimatski pakt dio je europskog Zelenog plana, strategije Europske unije, za postizanje održivosti gospodarstva pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije, s krajnjim ciljem da Europa u periodu do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. Kroz europski Zeleni plan, Europska komisija uspostavlja politiku i zakonodavstvo potrebno za sustavne promjene, a rješenja navedena u Zelenom planu mogu uspjeti samo ako su svi uključeni i aktivno daju svoj doprinos.

Europski klimatski pakt predstavlja prostor za politički dijalog, razmjenu informacija, raspravu i djelovanje u vezi s klimatskom krizom na svim razinama – od najviše politike do sve većeg europskog klimatskog pokreta. Kao takav, želi pomoći u širenju znanstveno utemeljenih informacija o klimatskim akcijama i pružiti praktične savjete za svakodnevne životne izbore. Podržava lokalne inicijative i potiče obećanja o klimatskim akcijama od strane pojedinaca ili kolektiva, pomažući mobilizirati potporu i sudjelovanje. Prioritet pakta su akcije usmjerene na četiri područja koja nude neposredne koristi ne samo za klimu i okoliš, već i za zdravlje i dobrobit građana: zelene površine, zelena mobilnost, učinkovite zgrade i zelene vještine.

-Cijeli svoj dosadašnji radni vijek posvetila sam radu u području održivog razvoja, te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Uloga ambasadora je pružati informacije, poticati i podupirati djelovanje u području klime u svojim zajednicama i mrežama. Biti imenovana ambasadoricom Europskog klimatskog pakta, prvenstveno je velika čast, te potvrda kako na profesionalnoj, tako i na osobnoj razini, da upornost i ustrajnost na kraju uvijek bivaju nagrađeni, kaže Lalić. 

Kako ističe, Grad Poreč svoj put ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama započeo je još 2013. godine.

– Otada smo proveli gotovo 40 projekata u području održivog razvoja, energetske učinkovitosti, e-mobilnosti, zaštite okoliša, te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Vrlo često su to bili pionirski projekti kroz koje je naš Grad postao, sada već dobro poznati, Grad primjer dobre prakse, kako na području Hrvatske, tako i puno šire. Kroz taj proces stvorili smo jasnu viziju kako i gdje vidimo naš grad kroz deset, odnosno trideset godina. Ovo je samo dodatna potvrda izvrsnosti onoga što Poreč radi, na europskoj razini. Klimatski izazovi, energetska tranzicija, te postizanje klimatske neutralnosti ciljevi su za čije postizanje je potrebno aktivirati cjelokupnu zajednicu. Ovo je proces u kojem moramo sudjelovati svi, zaključila je Lalić.

Parentium bavi se djelatnostima izgradnje grada, te energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

-Grad Poreč je grad, koji, po količini emisija CO2, ne predstavlja globalni problem, ali na nama leži odgovornost biti dobar primjer europskog energetski i klimatski osviještenog grada, čiji primjer onda mogu slijediti i ostali kako hrvatski, tako i europski gradovi. Činjenica da Poreč ima svoju ambasadoricu Europskog klimatskog pakta, pružit će nam još više mogućnosti za osmišljavanje novih projekata i aktivnosti, umrežavanje s ostalim europskim gradovima, direktan utjecaj na energetsku politiku kako na nacionalnoj, tako i na razini Europske unije, promoviranje uspješno provedenih projekata, te dati priliku da budemo još uspješniji u povlačenju sredstava iz Europske unije, kaže o ovom uspjehu porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Mladi porečki rukometaši bolji od Splićana

policija akcija nadzor autobusa i kamiona

U srijedu akcija kontrole teretnih automobila i autobusa u Istri