in

POREČ: Ne zaboravite u petak doći po svoje sadnice u akciji ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ

Podjela sadnica građanima 2019. - Foto Tanja Kocijančić

U petak, 19. studenog, s početkom u 10 sati na Velikom gradskom parkiralištu u Poreču pod motom „Dođi po svoje drvo – Vieni a prendere il tuo albero“ odvijat će se velika podjela sadnica građanima. Može se birati neku od 500 komada sadnica – stablo ili ukrasni grm raznih vrsta, veličine i oblika, od miksa voćaka – jabuka, šljiva, bresaka, badema, kakija, limuna, naranči, do listopadnih stabala – vrbi, lipa, platana, magnolija, zatim maslina raznih sorti, crnogorica – pinija, čempresa, tuja do ukrasnih grmova i penjačica – ruža, bugenvilija, jasmina, lavande, ružmarina i drugih.   

zasadi stablo ne budi panj poreč

Ovime Grad Poreč nastavlja dobru praksu podjele sadnica zadnjih nekoliko godina i sudjeluje u nacionalnoj kampanji sadnje stabala u Hrvatskoj pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“. Akcija sadnje provodi se cijeli mjesec studeni diljem Hrvatske, a Grad Poreč obilježava je nizom aktivnosti.

Cilj akcije je ozelenjivanje javnih zelenih površina i podizanje svijesti o važnosti i brojnim dobrobitima drveća i zelenila. Prema podacima svjetskih agencija za zaštitu okoliša, objavljenih na portalu Pametni gradovi, sadnja jednog stabla u gradu zamjenjuje pet klima uređaja. Biljke pomažu u hlađenju atmosfere čime se smanjuje potreba za ugradnjom klima uređaja i smanjuje globalno zagrijavanje. Također, stabla su dvostruko korisna jer pomažu u stvaranju sjene i ujedno ograničavaju odsjaj sunca na zidovima zgrada i na tlu. Ova akcija na najbolji način doprinosi sadnji drveća i gašenju klima uređaja. Sadnja stabala na području Poreča počela je već ranije ovoga mjeseca podjelom sadnica po mjesnim odborima, čiji su ih predstavnici već posadili na svom području.

Sredstva za akciju kolektivne sadnje drveća na području Grada Poreča osigurana su u Proračunu Grada Poreča za 2021.godinu.

Foto Karate klub Finida Eurocup Istria 2021.

PUNO MEDALJA I 3. MJESTO za porečke karatiste na Eurocupu Istria 2021.

presica stožera dino kozlevac

Kozlevac pozvao na cijepljenje: Kapaciteti covid-odjela bolnice popunjeni 75 posto