in

POREČ: Novi život Eufrazijeve ulice

Foto Manuel Paljuh

Eufrazijeva ulica u srcu starogradske jezgre Poreča proživljava svojevrsnu renesansu – gastronomsku, gospodarsku, arhitektonsku, investicijsku, pa se slobodno može reći da ova porečka ulica živi novi život. U šarmantnoj ulici koja paralelno uz Decumanus vodi uz Eufrazijevu baziliku sve dok Trga Jurja Dobrile i dalje, svoje su mjesto pronašli wine i gastro barovi, umjetničke galerije, restorani, dućani s delikatesama, kao i budući butik hoteli te nagrađivani objekti.

Nije Eufrazijeva jedina ulica koja okuplja drugačiju i novu ponudu, ona je prisutna i u drugim dijelovima grada – od Decumanusa do Marafora i Ribarskog trga, ali predstavlja svojevrsni novi smjer kojem se ponuda u Poreču mijenja i prilagođava novim standardima. Uz raznolikost ponude, dolazi i kontinuirano ulaganje u zgrade – njihova krovišta i fasade, koje svojim šarenim bojama starome gradu daju dodatni šarm.  

-Ipak, uređenje zgrade u starome gradu vrlo je zahtjevan posao, koji podrazumijeva puno više potrebne dokumentacije, konzultacije s konzervatorima i veće troškove. Da posao oko uređenja starogradske jezgre nije ni blizu gotov, ali da se pozitivni pomaci vide, komentirao je je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

– Stvarno treba pohvaliti brojne privatne investicije koje se proteklih godina događaju u našoj starogradskoj jezgri. Samo u Eufrazijevoj ulici u protekle dvije godine uređeno je u potpunosti pet zgrada, a u najavi ih je još nekoliko, među njima i butik hotel. Pratimo to i kroz Program zaštite i obnove kulturnih dobara, kojim Grad i TZ sufinanciraju bespovratnim sredstvima obnovu i uređenje zgrada na području kulturno – povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča. Interes je na početku najveći bio za obnove krovišta, dok vlasnici sada sve više zgrada prijavljuju za obnovu fasada – onoga što je svakome prolazniku vidljivo, komentirao je Peršurić napomenuvši da ga posebno veseli kako u ponudi ima sve više domaćih, istarskih proizvoda.

– Bilo da se radi o vinu u enotekama, ili gastro-suvenirima kao istarskim proizvodima, trend u ponudi je očit i to svakako podržavamo. Poduzetnicima i obrtnicima nikada nije lako, ali u granicama svojih mogućnosti želimo ih maksimalno podržati, posebno one koji se trude raditi što duže tijekom godine.

Dodao je kako je u tijeku izrada nove turističke i informativne signalizacije, koja će biti postavljena po cijelom starom gradu, sukladno izglasanom elaboratu urbane opreme koji je usklađen sa zahtjevima konzervatora. Osim toga, nakon dovršenih arheoloških istraživanja i obavljenih svih predradnji, velika je želja nakon uređenja gradske rive, krenuti u izradu dokumentacije za uređenje Trga Marafor, na kojem se upravo dovršava izgradnja heritage hotela.

U međuvremenu, pozivamo vas da prošećete Eufrazijevom ulicom i sami se uvjerite u bogatu i raznoliku ponudu koju ova ulica nudi.

MUP: Izbjegnimo stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

Dožupanica za jače uključivanje poduzetnica talijanske nacionalnosti u BPW klub