in

POREČ: Stigli su ljigavi rebraši – bezopasni za kupače, štetni za riblji svijet

Foto Marinela Žiković

Rebraši ili kako ih od milja mnogi zovu – ljigavci, ponovno su se pojavili na porečkim plažama, a ima ih sve do Rovinja. Premda nisu opasni za kupače, nije ugodno kada se pojave. Osjećaj je to kao da vas okruži masa želatine. Pojavili su se na apadnoj obali Istre prije mjesec dana, a njihova ekspanzija očekuje se početkom rujna.

POREČ: Stigli su ljigavi rebraši - bezopasni za kupače, štetni za riblji svijet
Foto CROPIX

Ta invazivna vrsta pojavila se prije dvije godine u našem Jadranu i potpuno je bezopasna za ljude. No, može postati velik problem za sitnu plavu ribu i njezino mriješćenje. Rebraš se hrani zooplanktonom, hranom za inćune i srdele, pošto se razmnožavaju velikom brzinom, zapravo uzimaju hranu sitnoj plavoj ribi. Osim toga rebraši, kao mesožderi, jedu i jajašca te ličinke sitne ribe. Ako se ostavi bez nadzora rebraš bi mogao dovesti do potpunog kolapsa gospodarski najznačajnije riblje populacije Jadrana.

Osim ribarstva ovaj organizam može ugroziti i turizam, jer je njihov broj ljeti iznimno velik, dok zimi opada. 

Rebraš Mnemiopsis leidyi, u slobodnom prijevodu Morski orah, još 2005. prvi su pronašli znanstvenici iz Pirana i Trsta. Do prošle godine populacija je ljeti rasla, a zimi ugibala. Nekontrolirani rast je započeo ljeti 2016. godine, a 2017. taj je broj poprilično narastao.

POREČ: Stigli su ljigavi rebraši - bezopasni za kupače, štetni za riblji svijet
Foto Marinela Žiković

Rebraš Mnemiopsis je autohtona vrsta u području istočne obale Sjeverne i Južne Amerike.

Do nas su stigli tako što je došlo do ispuštanja balastnih voda iz tankera koji plove od Crnog mora do luka u Kopru, Trstu i Veneciji. Osamdesetih godina prošlog stoljeća Crno more bilo je preplavljeno rebrašima iste vrste kao ovi koji su se pojavili kod nas. U to vrijeme Crno more bilo je pokrivenom masom rebraša koja se mogla uspoređivati s masom ukupnog svjetskog ulova ribe u jednoj godini. To su milijuni tona sluzavih rebraša. Stanje se ondje popravilo tek kada je unesena druga vrsta rebraša predatora Beroe Ovata koji se hrani prvima.

U Poreču otvoren prvi sajam istarskih poljoprivrednih proizvoda koji će se održavati svakog četvrtka

U Poreču otvoren prvi sajam istarskih poljoprivrednih proizvoda koji će se održavati svakog četvrtka

Prihodi ACI-ja 216 milijuna kuna - ROVINJSKA MARINA najveća investicija u povijesti

ACI marina Rovinj nominirana za prestižnu nagradu The Best Superyacht Marina Award