in

POREČ: U tijeku arheološka istraživanja u podmorju Peškere

Zavičajni muzej Poreštine u suradnji s Arheološkim muzejom Istre te Centrom Camille Jullian iz Francuske koji kao laboratorij povijesti i arheologije provodi arheološka i antička istraživanja diljem Sredozemlja i Sjeverne Afrike, ovih dana provodi arheološka istraživanja u podmorju porečke Peškere.

Istraživanja su danas obišli i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te direktor TU Poreč Nenad Velenik, čije institucije financijski podupiru istraživanja. Francusku ekipu predvodi Marie Brigitte Carre, a obilasku su se pridružili i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić te kustos Gaetano Benčić, dok je podvodna arheologinja Ida Koncani Uhač. Napomenuto je kako je ovo nastavak plodne međunarodne suradnje koja traje već dvadesetak godina. Nakon ranije provođenih istraživanja na Porto Bussoli i Loronu, podvodna arheološka istraživanja u samom gradu po prvi su se put provela 2019. godine, te je sad uslijedio njihov nastavak.

Podvodna se istraživanja ortofoto dokumentiraju, a glavna je intencija dokučiti kako je funkcionirala porečka gradska luka kroz antička i srednjovjekovna doba. Znamo da je južni dio poluotoka bio puno aktivniji u tom smislu, stoga će nam ovo istraživanje sjevernog dijela sigurno puno toga otkriti. Nakon prvotnog sondiranja terena slijedi skeniranje, kojim će se dobiti oblik porporele pod vodom. Dodatno, želi se s vremenom otkriti i je li ispred gradskih vrata bio neki mol te o kakvim se točno rimskim strukturama radi u podmorju Peškere, radi li se o cesti ili nekakvoj arhitekturi, koja je već sada primjetna tijekom oseke.

– Znanje Arheološkog muzeja Istre te velika tradicija, iskustvo i tehnologija Centra Camille Jullian jako pomažu da se arheološka istraživanja odrade na jednoj najvišoj razini, na čemu smo posebno zahvalni, zaključila je Uljančić.

Izvor Grad Poreč

Pula: Položeni vijenci u znak sjećanja na poginule mađarske mornare stradale u Prvom svjetskom ratu

Novigradski “Vinski vlakić” povezao prve oduševljene putnike ove sezone