in

POREČ: Uspješna eko akcija „Ča sa škovacama“ u luci – more „oslobođeno“ za 5 kubika smeća

Eko akcija "Ča sa škovacama" u Poreču - Foto Tanja Kocijančić

Danas, 9.10.2022. godine, održana je eko akcija čišćenja podmorja porečke luke na potezu od podmorja kod hotela Palazzo do komunalne lučice pod nazivom „Ča sa škovacama“. Ronioci su se okupili u 10.30 sati u prostorijama kluba organizatora, Društva za podvodne djelatnosti i sportski ribolov (DPDSR) Poreč, a akcija je završila oko 14 sati zajedničkim druženjem i ručkom svih sudionika. Prvotno je akcija bila planirana prije dva tjedna, ali zbog lošeg vremena morala je biti odgođena. Srećom, vrijeme je danas bilo odlično pa je akcija bila vrlo uspješna. Iz mora je tako izvađeno oko 5 kubika raznoraznog otpada – od sitnog do glomaznog. Najviše je bilo auto guma i staklenih boca, ali nije manjkalo ni tanjura, čaša, kao ni stolica iz obližnjih restorana i kafića, izvijestio je predsjednik DPDSR-a Zoran Zulijani.

Eko akcija
Eko akcija “Ča sa škovacama” u Poreču – Foto Tanja Kocijančić

-Veseli nas da je količina otpada svake godine sve manja, čime se zapravo vide rezultati višegodišnjeg redovitog čišćenja podmorja luke u Poreču i koristi od ovakvih eko akcija, poručuje Zulijani.

Eko akcija
Eko akcija “Ča sa škovacama” u Poreču – Foto Siniša Pašagić

U akciji je sudjelovalo oko 35 ronioca iz porečkog kluba domaćina, te iz pulskog CPA, te medulinskih Eko more i RK Centar, kojima su organizatori zahvalni na odazivu. Također, vrijedna je bila i pomoć na kopnu koju je pružalo desetak volontera koji su marljivo diljem rive vadili otpad u vrećama iz mora koje su donosili ronioci, te ga skupljali i odlagali u kontejnere koje je za ovu priliku osiguralo komunalno poduzeće Usluga Poreč.

Eko akcija
Eko akcija “Ča sa škovacama” u Poreču – Pulski ronioci – Foto Tanja Kocijančić

Ova eko akcija drugi je dio projekta „Ča sa škovacama“ koji Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov provodi u partnerstvu s Gradom Porečom u sklopu kojeg su nedavno na Gradskom kupalištu provedene edukativno zabavne radionice za polaznike Dječjeg vrtića Radost. DPDSR Poreč redovito provodi akcije čišćenja podmorja, a ovim se projektom nastojalo uključiti i najmlađe Porečane kako bi odmalena naučili da škovacama mjesto nije u moru.  Tako je DPDSR zajedno s Gradom Porečom uspješno kandidirao ovaj projekt na Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koji je odobrio iznos od 33.353 kuna, što je 40 % ukupne vrijednosti projekta.

A njegov je cilj zaštita podmorja i ublažavanje negativnih posljedica na morska staništa uzrokovana onečišćenjem, podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru i edukcija najmlađih Porečana o morskim vrstama te važnosti i načinima očuvanja njihovih staništa.

Eko akcija
Eko akcija “Ča sa škovacama” – Foto Tanja Kocijančić

-Cijeli projekt – radionica za djecu, promotivni materijali, majice i ova eko akcija – koštat će oko 83.383,50 kuna, s time da nam je Fond za zaštitu okoliša odobrio 40 posto ili 33.353,40 kuna. Zahvalio bi se našem partneru u ovom projektu Gradu Poreču, Lučkoj upravi Poreč i komunalnoj tvrtki Usluga. Hvala brojnim ugostiteljima na rivi koji svojim donacijama pomažu naše eko akcije, zaključio je Zoran Zulijani.

Eko akcija
Eko akcija “Ča sa škovacama” – Foto Tanja Kocijančić

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Društva za podvodne djelatnosti i sportski ribolov ˝Poreč˝ Poreč i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Eko akcija
Eko akcija “Ča sa škovacama” – Foto Tanja Kocijančić

Foto Atletski klub Maximvs

Porečki Maximvsi okitili se medaljama na prvenstvu u atletskim višebojima

Dani hrvatskog turizma - Foto IstraIn robert boban paulović

Bujski policajac Robert Boban Paulović dobitnik turističke nagrade ”Čovjek – ključ uspjeha”