in

Posjetite Žminj, otkrijte priču o kralju i kraljevstvu

Na blogu Turistickepriče.hr pronašli smo zanimljivu priču o Žminju i zašto bi ga trebalo posjetiti.

“Za vikend idem u Žminj. Čim sam to spomenuo prijateljima, vidio sam upitnike u njihovim očima. Što ćeš u Žminju? Volim Istru, odgovaram im. Pa što ne ideš u Rovinj, Poreč, odi vidjeti arenu u Puli, slušam njihove prijedloge. Ne, ja volim mir, zelenilo, tišinu, središnju Istru. Opet mi predlažu neka “šminkerska”, već prožvakana mjesta u središnjoj Istri. Ne. Želim nešto novo, ne želim tražiti mjesto za parkiranje, gledati invaziju turista i izmicati im se dok rade selfije. Želim negdje gdje ću otkriti nešto novo. Glamurozna mjesta ostavljam vama, a ja idem uživati.

Što me privuklo Žminju? Kao prvo ne mogu vjerovati da općina s tri i pol tisuće stanovnika ima 112 sela. Koliko sela, toliko i kapelica. Točnije, kapelica je i više – 118 Kažu da je najstarija izgrađena prije 300 godina. Nalazi se na stazi između sela Leprinčani i Grizili i skriva tri reljefa: svetog Antuna Padovanskog, Kalvariju i reljef nepoznatog sveca. Malo sam sumnjičav. Pa vi u Žminju ne možete zakoračiti nigdje, a da pred vama ne osvane selo ili kapelica. Prijetim domaćinima tvrdoglavim prijateljem koji je u stanju prebrojati sva ta sela i kapelice. Nisam ih poljuljao. Onda vjerojatno brojke drže vodu.

Ostavite se automobila. Najljepše je u obilazak pješice ili biciklom. Žminjštinom prolaze tri atraktivne biciklističko/pješačke staze ukupne dužine gotovo 60 kilometara (Žminjka, Rumenija, Žminj – Feštini). Staze šaraju zelenim poljima, šumama, uz kažune, suhozide, vinograde, lokve, lokalne OPG-ove. Gradska djeca će uživati. Gdje više mogu vidjeti magarce, ovce i krave. Izbledjela su i u sjećanjima nas starijih.

Za prvi put odabrali smo stazu kružnu stazu Žminj – Feštini. Odmorite noge ili siđite s bicikla kod špilje Feštinsko kraljevstvo koja skriva nevjerojatne sige. Žminjci su im nadjenuli imena: čarobnjakov šešir, kule babilonske i šišmiševa krila. Posjetitelje čeka sigurna staza duga stotinjak metara. Vodi u ovalnu dvoranu dužine 67 metara. Najveća širina špilje iznosi 27 metara, a dubina joj je tek devet metara. Špiljski svod doseže visinu od šest metara. Obožavat ćete je ljeti. Biciklisti i hodači, ne zaboravite u ruksak ubaciti i duge rukave. Temperatura se kreće od 13 do 15 stupnjeva Celzijevih. Kome u Žminju treba klima…

Više informacija o ponudi uz žminjsku stazu pronašli smo na interaktivnoj karti www.authentic-istria.com i na www.tzzminj.hr .”

Cijelu priču pročitajte na https://www.turistickeprice.hr/posjetite-zminj-otkrijte-pricu-o-kralju-i-kraljevstvu/?fbclid=IwAR3EgBrmMhQqdszV3V_jc4bKyrKIcCCneBkZcODvxay3lO1prtGLejqq_t8

Izvor: TZ Žminj / Anto Ravlić

Metropola dobila najmoderniji boutique hotel za pse u regiji po imenu Paspalace

Infobip uvršten među deset najinovativnijih kompanija na svijetu