in

Protive se pobačaju: MOLITELJI ispred Doma zdravlja Poreč – Jeste li za ili protiv?

Foto Tanja Kocijančić

Jesenska kampanja inicijative ’40 dana za život’ počela je 25. rujna i trajat će do 3. studenog. Molitelji ove inicijative tako će u tom razdoblju biti svakodnevno ispred porečkog, ali i drugih domova zdravlja i bolnica u brojnim hrvatskim gradovima.

Foto Tanja Kocijančić

Molitelji su se smjestili pored zida, odnosno stepenica koje vode prema glavnom ulazu u Dom zdravlja i pored sebe imaju transparente s natpisima. Neki od njih su „Trudna si? Trebaš pomoć? Nisi sama“, „Za dijete više“ i „Svaki život je dar“.

Foto Tanja Kocijančić

Inicijativa 40 dana za život je molitveno-ekumenskog karaktera, a cilj joj je prestanak pobačaja u svijetu te obraćenje i iscjeljenje i obraćenje svih koji su u pobačaju sudjelovali, piše na njihovoj web stranici. Hrvatska se u ovu inicijativu prvi put uključila još 2014. godine, a u njoj je, prema riječima organizatora, sudjelovalo više od 10 tisuća građana iz 33 hrvatska grada.

U Poreču su se molitelji ove godine prvi put pojavili u ožujku, o čemu smo i tada pisali (https://www.istriaterramagica.eu/novosti/molitelji-koji-se-protive-pobacaju-ispred-doma-zdravlja-porec/).

Naime, već godinama ispred bolnica dolaze na Čistu srijedu ili Pepelnicu, a ove godine je to bilo od 6. ožujka, U 40 dana do Uskrsa molili su, kako piše na njihovoj web stranici, za Božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja. Nažalost, zadnjih godina su mediji zabilježili da su, pored molitve i transparenata, neki od njih maltretirali žene koje su odlučile iskoristiti svoje zakonsko pravo na pobačaj vršeći na njih izravan pritisak da od njega odustanu, a čak su se na društvenim mrežama objavljivali osobni podaci dijela žena koje su u bolnicama imale termin za pobačaj.

Međutim, u Poreču, kako smo primijetili, molitelji samo sjede i na raspolaganju su za razgovor ako ih netko nešto pita.

Ipak, članak 11. Zakona o javnom okupljanju propisuje kako javni prosvjedi, pa ni mirno okupljanje, nisu dopušteni u blizini bolnica.

Što vi mislite o moliteljima ispred porečkog Doma zdravlja?

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Prijedlog za nedjelju: KESTENIJADA u Oprtlju

Slovenac preminuo dok je plivao na Porečkom Triatlonu