in

PRVI URBANI VRTOVI U NOVIGRADU – Građani dobili u najam mini-parcele za sadnju voća i povrća

Foto Tanja Kocijančić

Grad Novigrad uložio je 27.000 eura u uređenje 28 parcela koje su građanima dane u petogodišnji zakup po cijeni od 70 eura godišnje po parceli. Svaka parcela ima površinu od 40 četvornih metara, dok je ukupna površina zemljišta oko 1.500 kvadrata. Osim obradivog dijela uređeni su puteljak i sedam kućica za čuvanje alata.

potpis ugovora novigrad-urbani-2-vrtovi-tanja-kocijancic-3-7-2023.jpg
Foto Tanja Kocijančić

U Novigradu, u zoni Marketi odmah do Doma za starije osobe, gradonačelnik Anteo Milos sa svojim suradnicima predao je danas na korištenje vrtne parcele građanima u sklopu projekta gradskih vrtova. Taj projekt prvi put Grad Novigrad realizira po uzoru na neke druge urbane sredine.

Ugovori su potpisani s prvih 16 korisnika, koji su parcele dobili temeljem bodovne liste po javnom pozivu provedenom tijekom travnja i svibnja ove godine. Riječ je o parcelama do 40 četvornih metara, koje se korisnicima daju u najam na pet godina s ciljem uzgoja povrća, voća, začinskog bilja, cvijeća… Prostor je uređen, ograđen, nabavljene su kućice za alat i opremu te rezervoari za vodu, uređen je parking. Grad je to realizirao u suradnji s komunalnim poduzećem Neapolis, čijim se djelatnicima gradonačelnik zahvalio na angažmanu.

novigrad-urbani-3-vrtovi-tanja-kocijancic-3-7-2023.jpg
Foto Tanja Kocijančić

Korisnicima su danas podijeljeni ključevi glavnog portuna i kućica za alat i opremu, koje će zajednički dijeliti njih nekoliko.

Također, gradonačelnik je najavio da će uskoro raspisati još jedan poziv za idućih 12 gradskih parcela slične veličine, te pozvao zainteresirane građane da se jave.

novigrad-urbani-4-vrtovi-tanja-kocijančić-3-7-2023.jpg
Foto Tanja Kocijančić

Spomenuli su da će zemlju iz ovih prvih gradskih vrtova dati na stručnu analizu, pa će građani znati koje kulture je najbolje saditi, koja gnojiva i zaštitu koristiti i drugo.

jet car poreč jurilica more

Poreč prvi u Hrvatskoj nudi vožnju Jet-Carom, morskom jurilicom koja nalikuje sportskom autu

Foto Umjetnička škola Poreč

Porečki harmonikaši osvojili čak 10 nagrada na talijanskom međunarodnom natjecanju